(majdnem) KLASSZIKUS MALABI
sponsored links
Több dolgot is be kell pótolnom, de az elsõ mindenképpen az, hogy tartozom Répatortának egy válasszal. Sõt egybõl többel! Nagyon jól esett, hogy szeretne így ha virtuálisan is, de jobban megismerni. Aztán azon gondolkodtam, hogy annyi mindenrõl beszélek állandóan (mondjuk ki, be nem áll a szám), hogy már egy nyitott könyv vagyok Nektek. De akkor felkérésnek eleget téve (nagy örömmel) lássuk mi is vagyok én 7 pontban:
1. Egy éven belül másodszorra vagyok kényszer pihenõn a munkámat tekintve. Elõször egy országváltás, és fél év nyelviskola szakított el a legkedvesebb helyemtõl, a mûhelytõl. Most pedig egy sunyi gerincprobléma, amiért most 30 évesen megtudom milyen lesz majd 80 évesen. Úgy döntöttem értettem a célzást, ígérem fékezem magam, és meg fogok gyógyulni. Ennek még nincs itt az ideje. Ez a kis kényszerpihenõ ráébresztett arra, hogy nem tudom tartani az egyensúlyt. Ha dolgozom, akkor, mint az igás ló és bár senki nem kéri tõlem,de ezer fokon kell égnem, és szomjazom az adrenalint. Ha pedig nem, akkor rettentõen lusta tudok lenni...kénytelen voltam a naptáramba napirendet írni, különben ki nem keltem volna az ágyból...
2. Nagyon szeretnék már saját lakást, vagy egy kis tornácos parasztházat. Teljesen felõröl, és nem hagyja kiteljesedni a fészekrakó énem az állandó lakás bérlés. Belefúrjunk a falba? Egyáltalán belefúrhatunk a falba? Meg vegyük? Jó lesz ez máshova? Szeretnék egy saját falat, amit úgy fúrok ahogy akarok, és ha elvétem, akkor megkérem azUram, hogy hozza helyre.
3. Rajongok a fantasy és sci fi jellegû filmekért (A végtelen történetet lassan kívülrõl fújom), és majdnem sírtam, mert Leonardo di Caprio nem kapott Oscart. Az élet tök igazságtalan. :)
4. Igazság, na hát ha megkérdeztek 10 barátomat 9 azt fogja mondani naiv vagyok, 1 pedig azt, hogy nem is (de õ csak nagyon kedves akar lenni). Én ezt úgy fogalmazom meg, hogy én még mindig annyira rendületlenül hiszek az emberekben, meg az igazságos lépésekben, és mindezekbe ráadásul annyira beleélem magam, hogy utána konkrétan felkenem magam a falra, és hetekig kell onnan engem lekapargatni. De erõsödöm, csak nem értek azzal egyet, hogy naiv lennék. Szerintem ez lenne a normális hogy mindenki hisz, és mindenki segít, és nem hátba támad. A világ fura nem én.
5. Világ, pár éve rajzoltam egy világtérképet és bejelöltem rajta, hova szeretnék eljutni az életben. Sajnos egy éve nagyon áll a projekt. Eddig nagy kaland volt itt kint élni, de most már megszoktam, és érdekes, a tenger sem vonz úgy (tényleg tiszta hülye vagyok). De persze ha más tengerpartra jutnék el...az mindjárt más lenne!:)
6. Mindjárt közeledek a 7. ponthoz, így miután ez a kis édesség blogom, még mindig félek leírjam vagy ne. Na jó de...szóval, tudjátok, amikor nagyon szomorúak vagyunk MI NÕK, mikor épp semmihez nincs kedvünk..hát akkor a fél várost fel kell kutatnunk, és van hogy egy hétig csak errõl beszélek (de csak azért sem csinálom meg otthon, mert nem és kész, ugye...MI NÕK ezt értjük, és azUramat az õrületbe kergetem)
mert NEKEM bizony csak úgy nevezem sittes éttermi brownie kell, vanília fagyival, mûcsokiszósszal, és tejszínnel (amit mindig lekotrok), és ha lehet akkor karamellizált banánnal....hát ilyen egyszerû az én lelkem, és a boldogságom kulcsa.
7. Néha nagyon vágyom arra, hogy párhuzamosan több életem legyen, mert annyi minden szeretnék még lenni, csak nem fér be. Azért törekszem, és ha van lehetõség lecsapok. Szóval vagy ebben az életben, ha már párhuzamos nincs, vagy soha, de szeretnék még: keramikus lenni, ékszerész, táncos, stylist, festõ, és anya.
És akkor másodszor is, íme a recept. Vagyis képek...megõrültem, vagdaltam, aprítottam, így tettem, úgy tettem, aztán négyféleképpen sikerült variálnom és tányérra tennem a desszertet. Szóval kedves olvasóim, kis képnézegetés, remélem tetszik Nektek, ez már az új objektívemmel van (szorgosan tanulom és Renit bombázom általában a hülye kérdéseimmel):
És a végén már nagyon eldurvult a helyzet, olvadt aminek olvadnia kellett:
A klasszik malabi, áll tejbõl, vaníliából (jobb helyeken) és a tetején egy adag cukros gránátalmaszirupból, és tört pisztáciából (akkor már nagyon jó helyen vagyunk). Keményítõvel vagy rizsliszttel lesz puding állagú és itt az Izraeliek nagy kedvence. Trafikra emlékeztetõ bódékból árulják, hol bizarr, hol egész elfogadható környezetben. 10 sékelért bárki kanalazhatja, ott helyben meglocsolják szörppel (jáj) és átadhatjuk magunkat a mûanyag dobozos, mûanyag kanalas élvezetnek. Én nagyon akartam, hogy nekem ez majd nagyon fog ízleni, de egyszerûen nem bírtam. Pedig én vagyok a legnagyobb streetfood rajongó, most már az a játék, hogy hol esszük a legolcsóbb de legjobb falafelt. Most 6 sékelnél járunk.
MÁLNA ZSELÉS MALABI PISZTÁCIÁS PISKÓTA MORZSÁN. GRÁNÁTALMA FAGYLALTTAL ÉS RÓZSAVIZES TÁPIÓKA GYÖNGGYEL
Ha nem akarjátok így rendezgetni, én csak unatkoztam...:) akkor mindent bele egy pohárba! És ha más ízre vágytok akkor a mûsoromban még így készítettem el: NARANCSVIRÁGOS RIZSPUDING (katt a címre:))
Pisztáciás piskóta:
1. kiválóan mûködik ezzel a recepttel is: PISZTÁCIA PISKÓTA
2. de tudok ennél még jobbat, csak pihentetni kell egy éjszakát:
120g tojás
155g cukor
1g só
65g tejszín
120g liszt
2g sütõpor
30g olvasztott (de nem meleg) vaj
70g pisztáciapaszta
A cukrot a tojással kihabosítjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. A lisztet, a sütõporral és a sóval átszitálva hozzáadjuk. Szépen óvatos mozdulatokkal elkeverjük a szárazanyagot a folyékonnyal. Ne törjük össze a tésztát. És..... lefóliázzuk.:) Hûtõben pihentetjük egy éjszakán át. Másnap 160 fokos sütõben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Ha ilyen "földet" szeretnétek készíteni, akkor fagyasszátok le a kisült, kihûlt tésztát, és másnap a jégdarálóban (turmixban), õröljétek finom szemcséssé.
Malabi:
50g rizsliszt
300g tej
500g tejszín
125g cukor
1 rúd vanília
4g zselatin (2 lap)
A zselatint jeges vízbe áztatjuk. (Ha pohárban készül el, semmi szükség nincs a zselatinra! :)) A rizslisztet kikeverjük kevés tejjel. A maradék tejet, a tejszínnel és a cukorral, a vanília kikapart magjával felforraljuk. Majd ráöntünk egy keveset a rizslisztes keverékre és visszaöntjük az egészet az edénybe. Forraljuk 1-2 percig, közben folyamatosan keverjük (habverõvel), mert könnyen csomósodik.
Félrehúzzuk, elkeverjük benne a zselatint, és keretbe töltjük. (én tortagyûrût használtam, az alját pedig kifeszítettem, kiágyaztam folpack-kal). Betesszük a hûtõbe pihenni.
Málnazselé:
160g málnapüré
15g cukor
3g zselatin (lap)
A zselatint, jeges vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A gyümölcspürét felmelegítjük a cukorral. Félrehúzzuk, elkeverjük a zselatint, és hagyjuk kihûlni szobahõmérsékleten. Néha kavarjuk meg, hogy ne legyen bõrös a teteje. Ezután már nyugodtan ráönthetjük a megdermedt "tejpudingra", nem fog elszínezõdni, sem belefolyni.
Hagyjuk állni az egészet egy éjszakán át, ha vágni akarjuk.
A tápiókagyöngynél, csak arra kell figyelni, hogy egy éjszakára hideg vízbe áztatunk 2-3 ek tápiókagyöngyöt. Másnap átmossuk. Készítünk egy rózsavizes cukorszirupot (én tettem bele egy kis színt is) és abba fõzzük alacsony lángon addig meg nem duzzadnak kaviárszerûre. Utána hideg rózsavizes cukros vízbe szûrtem le, és hagytam állni felhasználásig (nem ragadnak össze)
A fagyinál csaltam. De jól jött ki:) Nincs fagyigépem....MÉG!:) de addig azzal dolgozom ami van, és vettem a boltba dobozos fagyit, azt kevertem el gránátalmasziruppal, majd tettem vissza a fagyasztóba. És onnan kanalaztam a malabi mellé. :)
Bon Appetit!:)