Magyaros ízesítésû kolbász
sponsored links
Már bizonyára, lejárt a disznóvágások jórésze, de január-februárban, vagy jövõben is szükség lehet egy-egy jó receptre:
Magyaros ízesítésû kolbász
Hozzávalók: 3 kg zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 6-7 evõkanál édes pirospaprika, 1-2 teáskanál csilipor (elhagyható ízlés szerint), 1 jó maréknyi fokhagyma, só, bors ízlés szerint, kevés forró víz, tisztított sertésbél.
Elkészítése: A sertéshúst nagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kisebb lyukú tárcsán (vagy kétszer) ledarált marhahúst. Rászórjuk a fokhagymát, a pirospaprikát és csilit, ha használunk, illetve a sót meg a borsot, ráöntünk kevés forró vizet, és kézzel jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk-keverjük, míg egyenletesen színes és fûszeres, összeálló masszává nem alakul. Szükség szerint utánaízesítünk. A kész kolbászhúst sertésbélbe töltjük ? tetszés szerint egyetlen hosszú szállá vagy kisebb kolbászkákká töltve a belet ?, itt-ott tûvel megszurkáljuk, majd a kolbásszálat átmossuk vízben, és egy rúdra aggatjuk szikkadni. Tetszés szerint frissen hagyjuk vagy felfüstöljük. Füstölés után hideg, szellõs helyen hagyjuk szikkadni néhány napig vagy hétig. Utána legjobb fagyasztóban tárolni.