Magyaros tökleves
sponsored links
Alaptételem, hogy ételt nem dobunk ki. Ez tehát egy újabb maradékmentesítõs recept. És bizton mondhatom: nagyon, nagyon finom lett. Csak egy adag maradék tökfõzelék szükséges hozzá. Van egyébként egy hûsítõ, hideg változatom is, itt találjátok. Ez most egy meleg leves, magyaros kontúrokkal.
Hozzávalók 4 fõre:
1 adag maradék jó kapros tökfõzelék
2 gerezd fokhagyma
10-15 dkg füstölt száraz pirospaprikás parasztkolbász
2 evõkanál hidegen sajtolt repce olaj
2 kisebb-közepes burgonya (olyan 20-25 dkg)
2 tojás megfõzve
só, frissen õrölt bors
1 evõkanálnyi friss csombor (borsikafû) összevágva vagy
1 evõkanálnyi friss erdélyi tárkony összevágva
és ha szükséges pár csepp ecet a végén hozzáadva
a tálaláshoz tejföl
A burgonyát tisztítsd meg, vágd kis (olyan 1cm-szer 1 cm-es) kockákra. Az olajat langyosítsd egy közepes fazékban, és futtasd meg rajta a karikákra vágott kolbászt és az apró kockákra vágott fokhagymát. Öntsd fel körülbelül 2 liter hideg vízzel, tedd bele a burgonyát, sózd, borsozd, fûszered csomborral vagy tárkonnyal és fõzd puhára. Amikor kész, keverd hozzá a maradék tökfõzeléket is, és a kockázott fõtt tojást is. Hagyd újra felforrni, és már készen is van.
Kóstold, ha valami hiányzik, pótold: só vagy egy csepp ecet esetleg (ugyan a tökfõzelékben is van egy kevés, de lehet hogy a kész levesbe még kell egy kicsi), mert úgy finom, ha enyhén savanykás. Kínáld tejföllel.
A recept cukkinivel is mûködik, ha abból készítetted elõzõekben a fõzeléket.