Magyaros - tejfölös kötelek
sponsored links
Egy régi receptemet élesztettem fel a hétvégén. Puha, légies tészta, könnyû variálhatóság és igazán tartalmas végkifejlet. Az illatáról pedig már nem is beszélek. Tartsatok velem ma és készítsünk együtt tejfölös köteleket. Nénikém kapta még sok évvel ezelõtt ezt a receptet. Én egy picit továbbgondoltam.
Elkészítési idõ: kb. 1 óra
Hozzávalók 6 db 15 cm-es kötélhez
30 dkg liszt
1 tojás
1 ek. cukor
1 tk. só
2 dl tej
2 dkg élesztõ
5 dkg olvasztott margarin/ vaj
Hozzávalók a tepsi aljára:
10 dkg olvasztott margarin/ vaj
3 dl tejföl
1 tk. só
5 dkg húsos szalonna
5 dkg kolbász
1 kicsi fej vöröshagyma
2 db nagy gomba
5 dkg sajt a tetejére reszelve.
A lisztet egy edénybe öntjük, majd a cukrot, sót, tojást, olvasztott margarint és az élesztõt hozzáadva sima tésztát dagasztunk belõle. Akinek van otthon dagasztógépe vagy kenyérsütõje, ne fáradjon a munkával. Csak öntse össze az üstbe és a gép magától kidolgozza a tésztát.
Majd meleg helyen lefedve dupla nagyságúra kelesztjük. Kb. 20 perc a hely hõmérsékletétõl függõen.
A kelesztés vége felé elkészítjük a keveréket, amit a tepsi ALJÁBA öntünk. Megolvasztjuk a margarint, majd hozzáadjuk a tejfölt és a sót. Én ebben az esetben egy 25x15 cm-es sütõtálba öntöttem.
A megkelt tésztát újra összegyúrjuk, majd 6 egyenlõ darabot tépünk belõle.
Majd egy kis liszttel ujjnyi vastag hurkákat sodrunk (kb. 30 centiseket).
A közepén megfogjuk a hurkát és félbehajtva tekerünk rajta 2-3-at az egyik szárral. Végül picit még megsodorjuk.
A sütõtepsibe a margarinos-tejfölös szószba helyezzük a köteleket, megszórjuk gombával, kolbásszal, hagymával, szalonnával és további 10 percig pihentetjük.
Ezután elõmelegített sütõben közepes fokozaton 10 percig sütjük.
Ezután elõmelegített sütõben közepes fokozaton 10 percig sütjük.
10 perc után kivesszük a puha tésztát a sütõbõl és ekkor reszeljük rá a sajtot. Majd további 10-15 percig sütjük
Amikor elkészül, akár már langyosan csipegethetünk belõle.
Tipp 1: A tésztába gyúrhatunk kakukkfüvet, rozmaringot, apróra vágott gombát, kolbászt...
Tipp 2: Vendégváró falatként is funkcionálhat ez a finomság, ha két sorban vékonyabb és fele akkora köteleket készítünk.
Nagyon tartalmas reggeli akár egy bögre tejjel leöblítve!
Jó sütögetést kívánok!
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!