Magyaros locsolóváró vendégtál
sponsored links
A húsvéthétfõ talán az egyetlen nap, amikor elnézzük férfiainknak, ha kissé maguk is ?eláznak? a nagy locsolkodás közepette. A húsvét az egyik legvidámabb ünnepünk, a tavaszt, a termékenységet köszöntjük, felvidulva a kellemes, napos idõben. Erdélyben még sok helyen él a szokás, hogy ezen a napon hagyományosan sonkát, kolbászt áldozzanak, szenteljenek a templomokban. Aki egyszer is kóstolt szentelt sonkát, nem tagadhatja, hogy annak valóban más íze van, mintha csak át lenne itatva a jó hírrel: ?Krisztus feltámadt!? . A régi öregek, disznóvágáskor a legszebb füstölt sonkát tették félre húsvétra, ezzel is megtisztelve ezt a szép keresztény ünnepet. Melléje kolbászt, tojást fõztek, sárgatúrót és tormát fogyasztottak. Bevett szokás volt, hogy egy szemernyi sem mehetett pocsékba, az étkezések utáni morzsát a tenyerükbe szedve a tûzbe dobták.
Húsvét elsõ napján, mint karácsony elsõ napján is leginkább szûk családi körben ünnepelünk szeretteinkkel, azonban húsvéthétfõn megkezdõdnek a bolondozások. A vicces, sokszor nem is rejtetten pajzán locsolóversekkel betoppanó vendégeket pedig illik megvendégelni. Természetes, hogy az ünnep hangulatához illõ hideg ételekkel, sonkával, tojással, kolbásszal, illetve süteményfélékkel várjuk õket. A hagyományos alapanyagokból tetszetõs, ínycsiklandozó hidegtálat variálhatunk, igazán kevés idõráfordítással, melybõl egészen biztosan szívesen falatozik kicsi és nagy locsoló egyaránt.
Kolbászkrémmel töltött tojás: 5 tojást keményre fõzünk, majd miután kihûltek ...