Magyar Parasztkalendárium 1674
sponsored links
Különös vonzalmat érzek a régmúlt gasztronómiája, életminõsége iránt. Ez alighanem nem meglepetés gyakori Culinaricum olvasónak. Ezért is tartottam fontosnak bemutatni a Czifray-, majd a Simai-féle szakácskönyvet. Most egy újabb gyöngyszemre akadtam... Láng György, Klasszikus magyar konyha címû könyve angol nyelven 1971-ben, magyarul pedig 1992-ben jelent meg, a Corvina kiadó gondozásában. Ebben egy régi paraszti élet naptárszerû tennivalóit írják le eléggé ízesen.
Januárius
Ügyeljen a gazdaasszony, hogy tyúkjai meg ne hízzanak, mert akkor nem tojnak. Az elhízottakat könnyû megismerni, mert gyakrabban kodkodácsolnak. - Be kell tömni a méhkasokat mihelyst havazik, mert a hótul a méhek megvakulnak. - A halastavakat, mikor befagytak, naponta lékelni kell, nehogy a halak megfulladjanak. - A vermekbe jeget kell hordani, legjobb szalma közé rakni.
Februárius
A páváknak ebben a hónapban minden ötödik napon száraz babot vessenek eledelül, hogy hamarabb tojjanak. A kemencében szárított babot reggel, éhomra adják a páváknak. - Aki azt akarja, hogy lisztje egész évben tartson, addig õröltessen, míg ...