Magyar Konyha ? 2014. március
sponsored links
Most aztán már tényleg tavasz van! Ezt sugallja a magazin márciusi kiadása is, bár a címlapon megtévesztõ lehet a 30 recept télidõre felirat, de ne hagyjátok magatokat: belül igazi, az évszakra jellemzõ tartalmat találhattok.
Ha tavasz, akkor lassan itt az ideje a friss fûszernövényeknek, terítéken tehát a zöld fûszerek. Télen, tavasz elején is ehettek zöldet: rozmaring, kakukkfû, zsálya, borsikafû, babér, ilyenkor is ízessé, változatossá teszik ételeinket. Katartikus füvek - fûszeres receptek.
"Nagyon kis ínyenc lettem"- mondja magáról Rúzsa Magdi. Az énekesnõ ezúttal, eddig kevéssé ismert oldaláról, ínyenc hétköz- és ünnepnapjairól, valamint a vajdasági konyháról mesél.
Hazai sütõpor, vanília krémpor, keksz, vaníliás cukor családi receptek szerint? Igen volt ilyen, még a II. világháború elõtt. Váncza József magánvállalkozó 1904-ben Miskolcról a fõvárosba költözött patikus, gyógyszerész elsõsorban élelmiszer-vegyipari kísérleteket folytatott, majd puding- és parféporokat, vaníliás és citromos cukrot, különféle tápszereket készített. Elsõ és leghíresebb találmányuk a sütõpor volt, amelyet 1925. március 13-án vetetett lajstromba "Váncza sütõ-krémpor" néven.
Fénykorában termékeivel olyan világmárkákat utasított maga mögé, mint az Oetker vagy a Nestlé. Egy könyvnek köszönhetõen talán újra feltámad a Váncza-legenda.
Fénykorában termékeivel olyan világmárkákat utasított maga mögé, mint az Oetker vagy a Nestlé. Egy könyvnek köszönhetõen talán újra feltámad a Váncza-legenda.
A lap készítõi ezúttal a szomszédos Pozsonyba látogattak. Tizenöt oldalon keresztül kalauzolják az olvasót az egykori koronázó város történetén keresztül, évszázadokon át, recepteken, alapanyagokon. Little Big City, a ?legpozsonyibb kifli?, szalonnás-mézes pálinka, knédli, szakolcai káposztaleves, juhtúros pirog, és persze jó borok. A legkiválóbb receptek, a legjobb helyek a szlovák fõvárosban, egyszóval: Pozsonyi Kalauz!
Auguszt Olga ezúttal mesés citromkrémes kosárkát készít, Ambrus Lajos és Saly Noémi pedig a magazin fõ mondanivalójához nyúlnak vissza. Elõbb a sáfrányról olvashattok, majd fûszeres olajok, ecetek készítésével ismerkedhettek meg.
Jó lett, na!
2012: Vércse hozta borok