Magyar farsangi fánk.
sponsored links
(789. oldal)
---------
1 és 1/2 kilo legfinomabb lisztet meleg helyre teszünk és ott jól átszáradni hagyjuk. - Szitán áthintjük egy össz-marékkal belõle kiveszünk, egy kevés sót, egy evõ kanál czukrot keverünk közé. 8 tojás sárgáját, fél meszely langyos tejsûrüt, 3 kanál jó fölolvasztott élesztõt szitán átszûrve és 4 kanál fris olvasztott írósvajat belé téve, kanállal jól eldolgozzuk, ügyelve, hogy a tészta kemény ne legyen ; addig verjük, mig a kanálról teljesen leválik és a tészta sima lesz.
Ekkor a tésztát belisztelt nyujtó-deszkára teszszük, ujjnyira kinyújtjuk és nagy fánkmetszõvel, mit lisztbe mártunk, kiszaggatjuk. Ha az egész tésztát így kiszaggattuk, kettõt egymásra téve, kisebb metszõvel még egyszer kimetszstük, és lisztes szitára vagy deszkára sorba rakva, ruhával betakarva kelni hagyjuk - Legfontosabb a fánk-keszitésnél, hogy a tészta kemény ne legyen, csakis olyan, hogy azt kiszaggatni lehessen.
Ha megkeltek, azaz, ha még egyszer akkorára nõnek, mint voltak, zsírban ...