Magyar Elek - Az Ínyesmester szakácskönyve
sponsored links
Az eredeti kiadás borítója
A tavalyi esztendõ végétõl kezdve nagy vágyam volt, hogy néhány, a hazai gasztronómiában alapmûnek tekinthetõ könyvet megvásároljak. Az Ínyesmester szakácskönyvével majdhogynem teljessé vált a beszerzendõ könyvek listája, bár még van egy-két tipp, amivel bõvíteni lehetne a könyvespolcot. Ez a szakácskönyv viszont valóban alapmû, mindenkinek ajánlható, ráadásul a gasztronómiai könyvek vonatkozásában rendkívül irodalmi is.
Magyar Elek, a szerzõ, apiarista fõgimnáziumban érettségizett. Jogi tanulmányait Budapesten végezte. Újságírói pályáját a Telefonhírmondó munkatársaként kezdte, ahol egyúttal bemondó is volt. 1901-tõl a Magyarország címû lap munkatársa, majd 1917-tõl felelõs szerkesztõje volt. Újságírói munkája sokrétû volt, egyaránt írt a régi Budapestrõl szóló tárcákat, politikai cikkeket, színházi és képzõmûvészeti kritikákat, sport és lóverseny tudósításokat. Ínyesmester néven lett Magyar Elek, a fehér asztal örömeinek és a konyha gondjainak egyik legismertebb szakembere. Fejezetek az ínyesmesterség körébõl címmel 1928-tól a reggeli lapban, a Pesti Naplóban minden vasárnap egy teljes újságoldalon jelentek meg gasztronómiai írásai. A leközölt írásainak elsõ ...