Magvas túrós háromszög
sponsored links
Egy kevéske túrót szerettem volna elhasználni, ami kimaradt a körözöttbõl. Van egy jól bevált túrós pogácsa receptem, ami mindig sikeresen hódít vendégváráskor, bulikon, nyugdíjas búcsúztatókon, de akár egyszerû hétköznapokon is, pl. tévézéshez. (mindig elkérik a receptjét és csodálkoznak, hogy még tojás sem kell bele) Azért szeretem, mert elõre is lehet vele dolgozni, mivel nem kell keleszteni, csak összegyúrni, hûtõben pihentetni és másnap csak sütni kell. A túrótól nem szárad ki, puha, omlós még napokkal késõbb is, már ha marad belõle. Gondoltam, akkor pogácsa lesz, de "belebotlottam" ebbe a receptbe, amelynek pont ugyanaz a tésztája, mint az én pogácsámnak. Tetszett a rengeteg pirult mag a tetején, nagyon mutatós is, a háromszög alak pedig elég formabontó. A sok olajos mag miatt nagyon laktató, még ez a kisebb adag is bõven elég egy családnak. Különleges, finom, ropogós tetejû, porhanyós tésztájú sós rágcsálnivaló.
Magvas túrós háromszög
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg túró
- 1 csapott ek só
tetejére:
- 1 tojás
- magvak: mák, szezámmag, sós mogyoró, mandula, dió stb... (ki mit szeret)
- kevés reszelt sajt
Elkészítése:
- Lisztben elkeverjük a sót, hozzámorzsoljuk a vajat, tésztává gyúrjuk a túróval.
- Fóliába csomagolva legalább 1 órát pihentetjük a hûtõben (én elõzõ este gyúrtam össze)
- A nagyobb magvakat kicsit megvagdaljuk.
- Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, lekenjük enyhén felvert tojással, egyenletesen megszórjuk a magvakkal, meghintjük a reszelt sajttal.
- Háromszögekre - vagy tetszés szerint alakzatra - vágjuk.
- Szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire rakjuk.
- Elõmelegített 200°C-os sütõben kb 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.