Magvakkal szórt gyökérkenyerek (paillasse) természetes kovásszal. Természetesen.
sponsored links
Ma is kenyeret sütök. Most a kísérletezõ korszak van soron. A kovászom érett és stabil, a sütési technikám kiforrott. A kenyerek, melyeket természetes kovásszal sütök, szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy tökéletesek. Tehát az alap adott a kísérletezéshez.
Legutóbb sütöttem ezeket az egyszerû gyökérkenyereket. Azt szeretném demonstrálni velük, hogyha, mondjuk, hétvégén idõnk engedi, akkor igenis süssünk dagasztott kenyeret. Természetesen kovásszal.
A diós és sülthagymás gyökérkenyerekkel szeretném szembeállítani ezeket a magvas, dagasztott gyökérkenyereket. Pontosabban bemutatni a közös vonásokat és különbségeket a dagasztott és dagasztás nélküli kenyerek vonatkozásában.
Egyébként az élesztõs kenyerek esetében is ugyanez a helyzet, de azzal most nem foglalkozom. Az élesztõs kenyerekre vonatkozóan sokfelé kaphattok jó instrukciókat, míg a természetes kovászról nem mondhatnám. Bár üdítõ, hogy egyre többen próbálkoznak vele, fognak bele, aminek szívbõl örülök. Azok közül is, akik eddig csak élesztõs kenyereket sütöttek.
Szent igaz, ha gyorsan akarunk jó kovászos kenyérhez jutni a dagasztás nélküli verzió verhetetlen. Szép, levegõs és ízletes kenyereket lehet sütni. Ahogyan többször is kiemeltem, a dagasztás nélküli kenyér belseje határozott, levegõs, de lényegesen "nehezebb" és sûrûbb, mint a dagasztott kenyéré. A klasszikus értelemben vett kidolgozatlan parasztkenyérhez hasonlítanám. Pástétomokhoz, bruschettához elsõrangú, bableveshez vagy gulyáshoz már inkább a selymes, dagasztott kenyér illik.
Egy biztos, alapvetõ tévhit, hogy kovásszal sûrû, savanyú kenyeret lehet csak sütni. A kenyér belezete a kidolgozás függvénye, a megfelelõ minõségû kovásztól sem renyhébb, sem savanyú nem lesz a tészta.
Most igazán jól fogom tudni ezt szemléltetni.
Ezeknek a dagasztott gyökérkenyereknek a belezete pihe-puha, bársonyos, habkönnyû, nincs az az élesztõs kenyér, amely felül tudja múlni.
Éppen úgy készítettem elõ, mint a békebeli kovászos fehér kenyeremet (ugyanekkor és ugyanebbõl a tésztából készültek), mindössze nem veknit, vagy cipót, hanem gyökérkenyeret formáztam belõle.
Az egyiket tökmaggal, a másikat lenmaggal és szezámmaggal szórtam meg.
Két darab fél kilós gyökérkenyérhez: ...