Magiritsa - görög, húsvéti salátaleves

2017-04-22

sponsored links

Amikor évekkel ezelõtt egy magyarországi ismerõsömnek elmeséltem, hogy a salátából mi levest is szoktunk fõzni, nagyon kíváncsi lett rá, a recept elolvasása után azonban eléggé bizarrnak tartotta a jól összeflottyadt salátalevelek miatt. Hogy végül kipróbálta-e vagy sem, nem tudom, de tény, hogy azóta többször eszembe jutott a dolog, ám azóta sem tudom elképzelni, mi lehet annyira bizarr benne. Persze, ha valaki nincs hozzászokva valamihez, nem azzal nõtt fel, furcsa lehet más emberek, családok népek egy-egy fogása (valahogy én sem tudom elképzelni a káposztás kockát cukorral, brrrr...), és ezt el is fogadom. Az ízléseket nem tárgyaljuk. :) De mindenesetre, megnyugtató volt számomra, amikor egyszer egy fõzõmûsorban JO is valamilyen fõtt salátás ételt ajánlott, illetve nemrég, görög húsvéti ételek után kutatva rábukkantam a görögök bárányhúsoa salátalevesére, ami nagy sikernek örvendett a családunkban. Nagyon hasonlít a mienkre, de mégis valahogy teljesen más volt. Jó étvágyat hozzá. Más hússal is készíthetõ, nemcsak báránnyal.



Magiritsa, avagy húsvéti tavaszi leves

Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg báránybelsõség, 50 dkg csontos bárányhús, 2 nagy hagyma, 2 csokor újhagyma, 2 közepes méretû fejes saláta, 2 marék rizs, 2-3 tojás, 1-2 citrom leve, 1 nagy csokor kapor, só.


Elkészítése:  A húst és a belsõségeket alaposan megmossuk, majd bõ vízben fõni tesszük. Miután fölforrt, a keletkezõ habot leszedjük, enyhén megsózzuk, és csendes lángon hagyjuk puhára fõni. Amikor a húsok megfõttek, kiszedjük a lébõl, félretesszük, a húslébe pedig beletesszük a finomra aprított hagymát meg a vékonyan felkarikázott újhagymát. Mikor a leves fölforrt, hozzáadjuk a rizst, illetve a jól megmosott, csíkokra vágott vagy összetépkedett salátát, és hagyjuk készre fõni. Ezalatt a húst leszedjük a csontokról, és a belsõségekkel együtt összedaraboljuk. Visszatesszük a levesbe, és egy-két percig összeforraljuk. Ha szükséges, a levest ekkor vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk, mielõtt belekerülne a tojásos citrom. Amikor minden megpuhult, a tojásokat felverjük, majd simára keverjük az ízlés szerinti citromlével, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, végül pedig bõven megszórjuk aprított kaporral. 

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/04/m...

sponsored links

Keres?s