Madártej torta
sponsored links
Születésnapra készítettem el tortaformában a klasszikus madártej szelet süteményt. Fehér színû piskóta, vaníliakrémmel és tejszínhabbal. Hamar össze lehet rakni, és nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, tehát kezdõ konyhatündérek is bátran nekiláthatnak.
Hozzávalók:
Tésztához:
8 tojásfehérje
8 evõkanál fehér tönkölyliszt
3 evõkanál gyümölcscukor (fruktóz)
1 csomag sütõpor
Krémhez:
8 tojássárgája
2 evõkanál gyümölcscukor (fruktóz)
12 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
2 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy rúd vanília)
8 dl zsíros házi tej
20 dkg vaj
A tetejére:
1 liter habtejszín
5 tasak habfixáló
A sütõt elõmelegítem 180 fokra. Egy kerek, 26 cm átmérõjû, kapcsos tortaforma alját vajjal kikenem, és meghintem liszttel.
A tojásfehérjékbõl a cukorral habot verek, aztán óvatosan beleforgatom a sütõporral elkevert lisztet. 180 fokos sütõben, 15 perc alatt megsütöm.
Amíg a tészta sül, összeállítom a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel elkeverem, hozzáöntöm a tejet, és sûrûn kevergetve puding sûrûségû krémet fõzök belõle. Kihûtöm, majd robotgéppel beledolgozom a vajat és a vaníliakivonatot.
Ha vaníliarudat használtok, hasítsátok ketté, és a magokkal együtt dobjátok a tejbe, fõzzétek bele. Akkor kell kivenni a vaníliarudakat, amikor a krém már kihûlt (tehát mielõtt a vajas cukrot beledolgozzuk.)
A kihûlt tésztára kenem a vaníliás krémet, s 1-2 órára hûtõbe teszem a tortát.
A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem, és a vaníliás krémre simítom. Villával "összekócolom" a tetejét, hullámokat húzok a habba. Visszateszem a hûtõbe tálalásig.
A megmaradt 8 tojásfehérjébõl készíthettek házi krémest, házi francia krémest, vagy gesztenyepürés Pavolvat.