Madártej
sponsored links
Ez az az étel, ami szinte mindenkinél a hétvégi ebéd része volt. És imádtuk.
Én ? bármilyen furcsán hangzik is, nemrég készítettem másodszor életemben. Elõszörre rossz emlékeim voltak, összeesett a hab, meg az egész nagyon besûrûsödött. Finom volt, de nem a megszokott (nem véletlenül féltem én a desszertektõl, amit lehet, elrontottam).
Pár napja a párom viszont finoman megemlítette, hogy õ bizony nagyon megkívánta a madártejet? Tudni kell róla, hogy kb. havonta egyszer hallok valami ilyesmit tõle, szinte mindig rám hagyja, mi legyen az ebéd ? gondolom ismerõs a szituáció És szinte mindent megeszik, csak onnan tudom, hogy nem sikerült valami jól, hogy nem kér repetát. De szerencsére ez nagyon ritkán van
Szóval, ha néha van kívánság, akkor én bizony rögtön nekiállok, régi kudarc ide vagy oda. Így sikerült immár tökéletes madártejet készítenem, örültem is magamnak A recepthez olyan sok inspirációt kaptam a netrõl, hogy nem jelölök meg forrást, mert kb. 15 volt. Azért köszönöm nekik az ötleteket! És íme, maga a recept:
Madártej
Hozzávalók 4 fõre:
1,5 l tej
4 tojás
10 dkg + 3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
1 ek liszt
1 csipet só
Pár csepp citromlé
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük. Mikor majdnem kemény, hozzáadjuk a 3 ek porcukrot és a pár csepp citromlét. Nagyon kemény habot verünk, akkor jó, ha egy késsel belevágva élesen elválik.
A tejet felmelegítjük a sóval és a vaníliás cukorral (vagy a vanília kikapart magvaival és a rúddal). Ne forraljuk, csak forrás közeli állapotban tartsuk. Evõkanálnyi adagokat teszünk bele a habból, 4 db-nál ne tegyünk bele többet, mert megnõnek. Mindkét oldalukat kb. másfél percig fõzzük. Egy tál fölé szûrõt teszünk, ebbe szedjük a habgaluskákat, ha készen vannak. Mikor lecsöpögtek, áttesszük egy tányérra. Így folytatjuk, míg elfogy a hab. Ekkor a tejet is átszûrjük.
A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet is. Mikor a tej már nem forró, fokozatosan összekeverjük a cukros tojássárgával. Visszatesszük alacsony lángra, folyamatosan kevergetve kicsit besûrítjük. Teljesen kihûtjük (akár elõzõ este is elkészíthetõ).
A habgaluskákkal a tetején tálaljuk.
Változatok egy formára
Tavaszi gyûjtögetés
Lelkiismeret-furdalás nélkül
Legyen malacunk!
Én ? bármilyen furcsán hangzik is, nemrég készítettem másodszor életemben. Elõszörre rossz emlékeim voltak, összeesett a hab, meg az egész nagyon besûrûsödött. Finom volt, de nem a megszokott (nem véletlenül féltem én a desszertektõl, amit lehet, elrontottam).
Pár napja a párom viszont finoman megemlítette, hogy õ bizony nagyon megkívánta a madártejet? Tudni kell róla, hogy kb. havonta egyszer hallok valami ilyesmit tõle, szinte mindig rám hagyja, mi legyen az ebéd ? gondolom ismerõs a szituáció És szinte mindent megeszik, csak onnan tudom, hogy nem sikerült valami jól, hogy nem kér repetát. De szerencsére ez nagyon ritkán van
Szóval, ha néha van kívánság, akkor én bizony rögtön nekiállok, régi kudarc ide vagy oda. Így sikerült immár tökéletes madártejet készítenem, örültem is magamnak A recepthez olyan sok inspirációt kaptam a netrõl, hogy nem jelölök meg forrást, mert kb. 15 volt. Azért köszönöm nekik az ötleteket! És íme, maga a recept:
Madártej
Hozzávalók 4 fõre:
1,5 l tej
4 tojás
10 dkg + 3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
1 ek liszt
1 csipet só
Pár csepp citromlé
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük. Mikor majdnem kemény, hozzáadjuk a 3 ek porcukrot és a pár csepp citromlét. Nagyon kemény habot verünk, akkor jó, ha egy késsel belevágva élesen elválik.
A tejet felmelegítjük a sóval és a vaníliás cukorral (vagy a vanília kikapart magvaival és a rúddal). Ne forraljuk, csak forrás közeli állapotban tartsuk. Evõkanálnyi adagokat teszünk bele a habból, 4 db-nál ne tegyünk bele többet, mert megnõnek. Mindkét oldalukat kb. másfél percig fõzzük. Egy tál fölé szûrõt teszünk, ebbe szedjük a habgaluskákat, ha készen vannak. Mikor lecsöpögtek, áttesszük egy tányérra. Így folytatjuk, míg elfogy a hab. Ekkor a tejet is átszûrjük.
A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet is. Mikor a tej már nem forró, fokozatosan összekeverjük a cukros tojássárgával. Visszatesszük alacsony lángra, folyamatosan kevergetve kicsit besûrítjük. Teljesen kihûtjük (akár elõzõ este is elkészíthetõ).
A habgaluskákkal a tetején tálaljuk.
Hasonló bejegyzések:
Változatok egy formára
Tavaszi gyûjtögetés
Lelkiismeret-furdalás nélkül
Legyen malacunk!