Madártej

2014-03-09

sponsored links




Hozzávalók:
  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 6 ek (nyírfa)cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 15 g szeletelt mandula

Elkészítés:
  1. A tejet forralni kezdjük. Ezalatt a tojásokat szétválasszuk, a fehérjéket egy akkora tálba tesszük, melyben habot tudunk verni, a sárgákat egy minimum másfél literes edénybe, amelyben meg tudjuk majd fõzni a madártejet.
  2. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, adunk hozzá 2 ek (nyírfa)cukrot és azzal tovább verjük. 
  3. Amikor a tej forr, a habból evõkanállal kanálnyi galuskákat szaggatunk bele. Mikor a galuskák megduzzadnak, meg is forgatjuk õket, majd egy szûrõkanállal óvatosan kiszedjük egy tálba. Addig folytatjuk ezt a mûveletet, míg el nem fogy a hab.
  4. Ha már az egész habot kifõztük, a tojások sárgáját kikavarjuk 4 ek (nyírfa)cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral, kevés tejet adunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az egész megmaradt tejet. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig fõzzük, amíg sûrûsödni kezd.
  5. Levéve a tûzrõl néha megkeverve kihûtjük.
  6. A szeletelt mandulát egy serpenyõben megpirítjuk.
  7. Tálaláskor a madártejre habgaluskákat teszünk és a tetejüket megszórjuk a pirított mandulával.

Megjegyzések, tapasztalatok:
- A madártejet fõzés közben tényleg folyamatosan keverni kell, mert különben könnyen megtörik, túrós lesz. Fontos az is, hogy közepes lángon fõzzük, ha túl gyorsan akarjuk megfõzni, szintén nagyobb az esély arra, hogy elrontjuk.
- A receptben szereplõ cukormennyiséggel elég édes lesz a madártej, aki nem szereti édesen, kevesebb cukorral is készítheti. Készítés közben bármikor megkóstolható, ezért érdemes kevesebb cukorral kezdeni.
- A vaníliás cukrot a tejbe is fõzhetjük már az elején, így a habgaluskák is vaníliásak lesznek.
- A recept forrása: Magyar Elek - Az inyesmester szakácskönyve (1970)

Folytats a blogon ... kingakonyha.blogspot.com/2014/03/mada...

sponsored links

Keres?s