Madártej
sponsored links
Bár az idõjárás ismét egyre téliesebb, az elmúlt napok néhány órás napsütése elég volt ahhoz, hogy elõcsalogassa az elsõ virágokat a kertben. :) A mosolygó ibolyáktól és krókuszoktól, a bimbózó nárciszoktól, jácintoktól és a madarak csiripelését hallgatva egészen tavaszi hangulatom lett. :D Márpedig, ha itt a tavasz, akkor lassan itt a húsvét is. Így aztán elkezdtem recepteket keresgélni, hogy idén mi kerüljön majd az ünnepi asztalra. Végül nem tudom, hogy honnan, de eszembe jutott, hogy kicsinek mennyire szerettük a madártejet és hogy milyen nagyon régen nem ettem. Még sosem csináltam és azt sem tudtam, hogy a fiúk szeretik-e, de reméltem, hogy igen. ...és így is lett. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 l tej (minimum 2,8 %-os)
2 dl habtejszín
4 nagy tojás
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csapott ek. sima liszt
1 csipet só
a tálaláshoz:
pirított szeletelt mandula
- A tejet nagy lábasba öntjük és kis lángon felforraljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 3 evõkanál cukorral és 1 csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojáshabból kanállal diónyi galuskákat formálunk. Ezeket a csendesen fövõ tejben oldalanként ~1,5 percig fõzzük, majd szûrõkanállal óvatosan szitába szedjük. Lecsepegtetjük. A szitából tányérra sorakoztatjuk, félre tesszük.
- A tejet -hozzáadva azt is, ami a habgaluskákról lecsöpögött- átszûrjük. Visszatesszük kis lángra.
- A tojássárgáját kikeverjük a megmaradt cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliarúd kikapart magját, végül a tejszínnel hígítjuk. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tejbe csorgatjuk, és besûrítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, különben a tojás kicsapódik.
- Kihûtés után poharakba szedve habgaluskával tálaljuk, tetejét szeletelt mandulával díszítjük.