Made in China
sponsored links
Akárhogy nézzük érdekes népség ez a kínai!
Sok mindent ADTAK ennek a világnak (harcmûvészet,porcelán,agyaghadsereg,papír,selyem,feng-sui,Nagy Fal,iránytû) csak ami így hirtelen eszembe jut, nem teljes a felsorolás, inkább szubjektív. És a legfontosabb, amivel én még csak ismerkedem: a taoizmus.
Müller Péter Jóskönyv-én keresztül manapság próbálom megérteni a Titkot. Csak az ilyen nehéznek tûnõ lélek-könyv -ek elkezdésekor kishitû szoktam lenni: be tudom-e fogadni ezt a hatalmas tudást, amit évezredek alatt gyûjtöttek össze????Megértem-e, jól tudom-e értelmezni, oda tudok-e úgy figyelni, hogy kizárok minden mást?
A bajaimat, a kétségeimet, az eltérõ,földhözragadt látásmódomat, a negatív tulajdonságaimat,a nagyon is földi vágyaimat.
Jelentem:próbálkozom.
Ma én annyit látok a kultúrájukból, hogy a kereskedõ szellemû emberkék ebbõl az országból a világ minden szegletében ott vannak. Én kerülöm a kínai ruházati boltokat, a szagukat sem bírom. Rengeteg mûanyag. Furcsa méretek.Ízléstelen stílusok. Silány minõség. Ezt lehet cáfolni, bizonyára vannak jó minõségû termékek is.
Fiam pl. tõlük rendelt telefont, rendkívül elégedett vele, itthon százezres nagyságrendben jutott volna csak hasonlóhoz.
Tehát : nem leszólni akarom õket.
A kínai konyhát példának okáért szeretjük. Rendkívül szûk szeletét ismerjük csupán, de az ízlik. Ha vásárolni megyünk, én mindíg savanyú-csípõs levest eszek , hogy felspannoljam magam, ha elfáradok. Középsõ fiam meg végigeszi a választékot :)
A pirított tésztát itthon is készítem, kifejezetten kedvenc. Tegnap köretnek tojásos rizst fõztem. Roppant egyszerû és finom.
Hozzávalók: 3 evõkanál növényi olaj
2 egész tojás
5 dkg rizs
só,bors,gyömbér
5 dl víz vagy húsleves
A rizst megpirítom az olajon, majd felöntöm kevés folyadékkal és úgy 3 percig folyamatosan kevergetem magas lángon. Aztán hozzáöntöm a többi vizet is és lefedve a legalsó lángon párolom. Üvegfedõ alatt látom, mikor szívta magába a folyadékot. Ha ez megtörtént, felverem a tojásokat ,sózom,borsozom és kevés gyömbért reszelek bele.
Beleöntöm a készre párolt rizsbe és pár percig még együtt pirítom. Rögtön lehet tálalni, melegen finom.
Maradék rizst is újrahasznosíthatunk ilyen módon.
Nálunk ez gyakran probléma, mert Balu mindig dupla adagot fõz ki tésztából és rizsbõl is, mint amennyit megeszik. Párszor már szóltam neki figyeljen oda, de még nem sikerült kinõnie ezt a gyakorlatot. A kedvét azonban semmi esetre sem szeretném elvenni a fõzéstõl,nem nyaggatom vele. Szerintem klassz,ha egy férfi a konyhában sem téved el, sõt!
Na, remélem egyszer majd a Kínai Nagy Falról csodálhatom meg az igazi Kínát. Persze, azt hallom, nagyon rossz minõségû a levegõjük, már szinte élhetetlenül. Mindenki autót akar venni, mert már megteheti, és ezt nem áldozzák be a jó levegõért (szerencsétlen üzlet).
Azt a pár napot én így is bevállalnám. Szóval, ha tervezi valaki az utazást és elvinne magával, szóljon bátran :)
Így pózolnék én is !!