Macskaszem - Pávaszem
sponsored links
Imádom a lakodalmakat, és nem tudok ellenállni bizonyos aprósüteményeknek. Ilyen a macskaszem vagy pávaszem néven ismert diós, mákos, meggyes csoda. Kissé idõigényes az elkészítése, de megéri. Férjem anyukájának is vittem belõle, és már mikor a dobozba belekukucskált, boldogan felsóhajtott, és azt mondta: "- Szegény Erzsi sütött ilyet sokszor..." Erzsi néni a nõvére volt aki sajnos már nem él.
Alig mentem el, 5 perc múlva csengett a mobilom, Mami (én így hívom) telefonált, hogy ez valami csoda finom! :)))
Na, ugye mondom, hogy megérte a fáradtságot! Köszönöm szépen Szofikának és Tisztatésztának a receptet! ?
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g finomliszt
- 4 tojássárgája
- 140 g vaj
- 10 g élesztõ
- fél dl/50 ml tej
- 1 evõkanál cukor
- tejföl a tészta kenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 200 g dió darálva
- 200 g cukor
- 4 tojásfehérje
- sárgabarack lekvár
- magozott meggy
- kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe kis fészket igazítunk, belemorzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot és meleg tejjel felöntjük. Hagyjuk felfutni.
- Mikor felfutott az élesztõ hozzáadjuk a tojássárgákat és tésztát gyúrunk.
- Ha bírjuk akkor 3 részre vesszük és 3 lapot nyújtunk, nekem csak kettõ sikerült.
- A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- A téglalap alakúra nyújtott tészták két hosszabbik oldalát egy csíkban megszórjuk zsemlemorzsával, majd egy sor meggyet teszünk rá és mindkét oldalon feltekerjük pár centire.
- A középen maradt sávot megkenjük lekvárral majd ráhalmozzuk a diós-habos krém felét vagy egyharmadát. Attól függõen, hogy hány lapot nyújtunk.
- A krémet a következõképpen készítjük.
- A tojásfehérjéket a cukor szakaszos adagolásával kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
- Végül a tészta két szélét megkenjük tejföllel.
180 fokon aranyszínûre sütjük. - Ha kihûlt szeleteljük, porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!