Macaron
sponsored links
Már Én is macaron lázban égek !
Hozzávalók:
-8 dkg tojásfehérje
-10 dkg cukor
-3,5 dkg víz
-10 dkg finomra darált mandula
-10 dkg porcukor
-10 dkg jó minõségû étcsoki
-2 dl tejszín
-1 kávéskanál tejszínes mogyoró-aroma
-3 evõkanál Nutella
-5 dkg vaj
-kevés ételfesték (ha szeretnénk)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 1 napig szobahõmérsékleten vagy pár napig a hûtõben pihentetjük.
A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét (csak úgy simán... össze fog állni, de majd a szirupos hab szépen fellazítja!)
A vízbõl és a 10 dkg cukorból szirupot fõzünk, amíg kb. 110 fokos nem lesz (nem hõmérõztem, ezért forrástól számított 4-5 percig fõztem még a szirupot).
Közben a tojásfehérje másik felébõl a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. Addig verjük, amíg ki nem hûl (kb. 10 perc). Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez.
6-os vagy 10-es csõvel ellátott habzsákból 50 forintos nagyságú halmokat nyomunk sütõpapírral borított sütõpapírra, majd pihentetés nélkül 150 fokra elõmelegített sütõben 13-15 percig sütjük. Ha megkocogtatjuk a tetejét és még lötyög, akkor süssük pár perccel tovább. A tepsin hagyjuk kihûlni.
Elkészítjük a ganache-t, amihez a tejszínt felforraljuk, majd a tûzrõl levéve hozzákeverjük a csokoládét, az aromát és a nutellát, majd a vajat is. Addig keverjük, amíg a krém csomómentesen be nem sûrûsödik.
Ezzel tapasztjuk össze a mandulás habcsókjainkat.
A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét (csak úgy simán... össze fog állni, de majd a szirupos hab szépen fellazítja!)
A vízbõl és a 10 dkg cukorból szirupot fõzünk, amíg kb. 110 fokos nem lesz (nem hõmérõztem, ezért forrástól számított 4-5 percig fõztem még a szirupot).
Közben a tojásfehérje másik felébõl a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. Addig verjük, amíg ki nem hûl (kb. 10 perc). Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez.
6-os vagy 10-es csõvel ellátott habzsákból 50 forintos nagyságú halmokat nyomunk sütõpapírral borított sütõpapírra, majd pihentetés nélkül 150 fokra elõmelegített sütõben 13-15 percig sütjük. Ha megkocogtatjuk a tetejét és még lötyög, akkor süssük pár perccel tovább. A tepsin hagyjuk kihûlni.
Elkészítjük a ganache-t, amihez a tejszínt felforraljuk, majd a tûzrõl levéve hozzákeverjük a csokoládét, az aromát és a nutellát, majd a vajat is. Addig keverjük, amíg a krém csomómentesen be nem sûrûsödik.
Ezzel tapasztjuk össze a mandulás habcsókjainkat.
Kóstold meg TE is !