Macaron

2012-02-16

sponsored links



Most épp macaron mániában szenvedek. Egészen elbûvöltek ezek a színes, apró sütemények. Olyan gyönyörûek és olyan finomak.  Egyszer már készítettem, illetve írtam róla, akkor levendulás-citromos ízvilággal próbálkoztam és az annyira bejött, hogy ma is sütöttem ilyeneket, de nem azzal a módszerrel, hanem a cukorszirupossal.
A macaronhoz nem kell sok minden, cukor, tojásfehérje és mandula. Nem bonyolult. A nehézsége a részletekben rejlik. Alapszabály, hogy pihentetett, 4 napos tojásfehérje kell hozzá. Aztán mégis sokan írják, hogy ez csak túllihegése a receptnek, friss tojásból is mûködik. Kipróbáltam, többször is. Egyszer mûködött, egyszer nem. Egyszer csodaszép lett, máskor meg felpúposodott, kirepedezett. Ha pihentetett tojásból készítettem, akkor mindig mûködött.
Aztán ott van, hogy milyen sûrû legyen a massza. Ki kell tapasztalni. Az a jó, ha lávaszerûen folyik. Na jó, de én még nem láttam lávát közelrõl, fõként pedig nem tapogattam. Ezt is ki kell tapasztalni.
Nekem rémálom a szabályos, egyforma kis korongok kinyomása is. Pedig profi szerkóm van hozzá, kaptam a barátnõmtõl. Mégis, a szép szabályosan kinyomott körök, amik azért véletlenül sem egyformák, tojás alakot vesznek fel. Mondhatnám, hogy direkt, mert közeledik a húsvét, de nem mondom...
Aztán van aki azt mondja, hogy a tepsire kinyomott kis pecséteket ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2012/02/ma...

sponsored links

Keres?s