Macaron csokor

2014-03-20

sponsored links

IMG_3171

Mivel ma van a nagy Macaron Nap (mĂĄrcius 20.)??mert ezt ugye mindannyian tudjuk, Ă­gy egy csokorba szedtem Nektek a macaronjaimat! :) EgĂ©szen a kezdetektĂ”l, tehĂĄt megmutatom az Ă©n elbaltĂĄzott elsĂ” pĂ©ldĂĄnyaimat is, ezzel is bizonyĂ­tva, hogy nekem sem sikerĂŒl minden elsĂ”re, sĂ”t. :) EgyĂĄltalĂĄn nem. Ezekkel a kis szörnyetegekkel Ă©n is nagyon megszenvedtem Ă©s mikor elĂ”ször prĂłbĂĄlkoztam vele ? röpke, közel 4 Ă©vvel ezelĂ”tt ? mĂ©g gĂĄz sĂŒtĂ”m volt. BĂĄr a kinĂ©zete nem hasonlĂ­t az eredeti macaronhoz, azĂ©rt finom volt Ă©s megettem. Én. :D

Íme egyĂ©bkĂ©nt a hivatalos macaron napos weboldal, ha bĂĄrkit Ă©rdekel, milyen programok vannak ilyen kor Pesten. :)

Tudni kell, hogy ezek igazi popĂł növesztĂ” kis szörnyetegek Ă©s ha egyszer megkĂłstolod nem tudsz leĂĄllni vele. PlĂĄne, ha magad kĂ©szĂ­ted Ă©s vĂ©gre sikerĂŒl?na, akkor a sĂŒtögetĂ©sben sincs megĂĄllĂĄs, mindig ezt akarsz sĂŒtni.

EgyrĂ©szt azĂ©rt, mert elbĂ»völnek a szĂ­nek, elbĂ»völ a folyamat, hogy sĂŒtĂ©s közben hogyan emelkedik a massza Ă©s alakul ki az Ășn. ?talp? rĂ©sz Ă©s akkor ott az Ă­z??.mely? tekintetben hatĂĄr csak a csillagos Ă©g! :)

KĂ©szĂŒlt mĂĄr sajĂĄt fogyasztĂĄsra, csalĂĄdtagoknak szĂŒletĂ©snapra, illetve JĂłtĂ©konysĂĄgi tombolĂĄra is.

Macaron csomagMacaron csomag Jótékonysågi tombolåra.

Voltak vanĂ­liĂĄs macaronok

3 tojås fehérje

210 gramm porcukor

125 gramm mandulaliszt (darĂĄlt mandula)

30 gramm kristĂĄlycukor

Kattints ide a teljes receptért.

VanĂ­liĂĄs macaronokVanĂ­liĂĄs macaronok.

Akarom, mert macaron csokikrémmel töltve

?? felesleges a megfelelni akarĂĄs ilyen fajta misztifikumoknak. LegalĂĄbbis a tapasztalataim alapjĂĄn azt mondom nem kell napokig Ă©rlelni, meg a szekrĂ©ny tetejĂ©re rakni?(elĂ©g ha beleköpsz egyszer a fehĂ©rjĂ©s pohĂĄrba, forogsz 3x 360 fokot a tengelyed körĂŒl az ĂłramutatĂł jĂĄrĂĄsĂĄval ellentĂ©tes irĂĄnyba, szökellsz fĂ©l lĂĄbon 1000x a fejed bĂșbjĂĄn egyensĂșlyozva a fehĂ©rjĂ©s poharat Ă©s ezzel macaron kompatibilisek lesznek a fehĂ©rjĂ©id!:D?

A teljes bejegyzés olvasåsåhoz és sok hasznos tanåcsért kattints ide.

486431_424717004237756_2122247565_n

SzĂŒletĂ©snapra csalĂĄdon belĂŒl torta helyett macaronok kĂ©szĂŒltek. AhĂĄny szĂ­n, annyi kĂŒlönfĂ©le Ă­zesĂ­tĂ©s.

Annyira szĂ©pek voltak egyĂŒtt! Szerelmes lettem. :)

SzĂ­nes macaronokSzĂ­nes macaronok szĂŒletĂ©snapra.

KĂ©szĂŒltek fehĂ©rcsokis-mogyorĂłpralinĂ©s macaronok is:

Fehércsokis-mogyorópralinés macaronokFehércsokis-mogyorópralinés macaronok

És fuxia szĂ­nĂ» macaronok:

IMG_2569

Ezeket a méhecskés macaronokat is imådtam! :) Nagyon kis pofåsak, nem?

MĂ©hecske macaronokMĂ©hecske macaronok

És akkor ezek utĂĄn a szĂ©psĂ©gek utĂĄn mutatom, milyenek voltak Ă©letem elsĂ” macaronjai. Persze ennĂ©l többször sĂŒtöttem, de igazĂĄbĂłl csak a fejlĂ”dĂ©si fĂĄzisokat dokumentĂĄltam. Ha volt mit?

Több képet itt talålsz róluk.

405793_307414405968017_1646150216_n

407067_307444829298308_1218270409_n

396368_307414065968051_1409844211_n

Hófehér macaronokHófehér macaronok

LĂĄtszik a fejlĂ”dĂ©s Ăștja, igaz? :)

HĂĄt akkor mĂĄr csak egy dolog van hĂĄtra:

Egy kis ?KNOW HOW?, avagy ?hogyan is kezdj neki? a végére, ami azt hiszem tavalyi íråsom.

?MĂĄrcius 20-ĂĄn ismĂ©t megrendezĂ©sre kerĂŒl MagyarorszĂĄgon is a Macaron-nap.

Ha valaki tervezi, hogy készít eme jeles napra makaront, de vannak fenntartåsai, Neki is hasznos lehet az alåbbi pår sor.

SzĂ­nes macaronok
A tojĂĄs:

- ne a legfrissebb tojĂĄst hasznĂĄljuk

- ha nem is akarjuk 4 napig egy lefedett edĂ©nyben hĂ»tĂ”ben öregĂ­teni, akkor is csak szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» tojĂĄssal dolgozzunk Ă©s ha lehet ne Ă©pp a tyĂșk alĂłl frissen kiszedett darabbal kĂ©szĂ­tsĂŒk.

- ha nem akar felverÔdni a tojåsfehérje, akkor valószínûleg víz, szennyezÔdés, vagy zsiradék maradvånyos volt a tål, vagy a keverÔszår, minden legyen megfelelÔen tiszta!

- addig kell verni a habot, amĂ­g kissĂ© tömörebb lesz, Ă©rezhetĂ”en nehezebb keverni Ă©s csĂșcsosan megĂĄll a habverĂ”n is.


A mandula:

- lehet kapni készen is mandulalisztet, ami voltaképpen darålt mandula.

- håzilag is lehet darålni, ekkor szeletelt mandulåt érdemes våsårolni, az mår szårazabb, mint az egészben hagyott verziója.

- ha hĂĄzilag darĂĄljuk, akkor Ă©rdemes mĂ©g szĂĄrĂ­tani. MiutĂĄn megdarĂĄltuk a porcukorral egyĂŒtt, terĂ­tsĂŒk el a keverĂ©ket egy tepsin, majd 50 fokos sĂŒtĂ”ben pĂĄr percet szĂĄrĂ­tsuk, majd hagyjuk kihĂ»lni felhasznĂĄlĂĄs elĂ”tt. A porcukor felszĂ­vja a nedvessĂ©get, a mandula szĂĄrad. Ha nem tetszik a porcukorral szĂĄrĂ­tĂĄs, szĂĄrĂ­tsuk csak magĂĄt a mandulĂĄt, majd ha kihĂ»lt, akkor keverjĂŒk össze a porcukorral.

A massza:

- ha tĂșl folyĂ©kony a massza valĂłszĂ­nĂ»leg sok benne a szĂ­nezĂ”anyag (folyĂ©kony szĂ­nezĂ”knĂ©l fordulhat elĂ” leginkĂĄbb, vagy Ă­zesĂ­tĂ”k hozzĂĄadĂĄsakor)

- ha tĂșl sĂ»rĂ» a massza, akkor kissĂ© mĂ©g kell kevergetni, hogy megfelelĂ”en fellazuljon Ă©s szalagosan folyjon.

A korongok:

- ha göröngyösek: nem elég finomra darålt a mandula

- ha lyukacsosak: nem lett kiprĂ©selve a levegĂ” a tĂ©sztĂĄbĂłl, ha szerencsĂ©nk van a tepsi vĂ­zszintes asztalhoz csapkodĂĄsĂĄval a nagy rĂ©szĂ©t ki tudjuk ĂŒtögetni a tĂ©sztĂĄbĂłl.

- ha felĂŒletĂŒk tĂșl nyĂșlĂłs, lĂĄgy: tĂșl lett keverve, ĂĄllj le, amikor szalagosan kezd folyni, inkĂĄbb többször ellenĂ”rizd, minthogy tĂșlkeverd! Vagy elĂ”fordulhat, hogy a sajĂĄt darĂĄlĂĄsĂș mandula tĂșl olajos, ekkor darĂĄljuk ĂĄt mĂ©g egyszer kevĂ©s porcukor hozzĂĄadĂĄsĂĄval, hogy felszĂ­vja.

- ha kinyomĂĄs utĂĄn összefolynak: nem hagytĂĄl elĂ©g helyet köztĂŒk, hogy terĂŒlhessenek.

- sĂŒtĂ©s közben töredeznek: nem lett rendesen kikeverve a tĂ©szta, sok levegĂ” maradt benne.

- ha sĂŒtĂ©s utĂĄn tĂșl lĂĄgyak: sĂŒtĂ©s közben ellenĂ”rizd, kissĂ© nyomd meg a tetejĂŒket Ă©s ha mĂ©g lĂĄgynak Ă©rzed sĂŒsd tovĂĄbb.

- ha a korongok teteje megsĂŒllyed miutĂĄn kiveszed a sĂŒtĂ”bĂ”l: nem sĂŒtötted meg elĂ©ggĂ© Ă©s valĂłszĂ­nĂ»leg sok levegĂ” maradt a tĂ©sztĂĄban.

- mĂĄsnapra a korongok tĂșl lĂĄgyak: abban az esetben, ha a töltelĂ©k nagyon felpuhĂ­totta. Nagy nedvessĂ©gtartalmĂș töltelĂ©kek esetĂ©ben fordulhat elĂ”.

- sĂŒlĂ©s utĂĄn ne tedd a korongokat azonnal jĂłval hidegebb helyre (kamrĂĄba), mert a nagy hĂ”mĂ©rsĂ©klet kĂŒlönbsĂ©g miatt is összeeshetnek.

- betöltés elÔtt légmentesen lezårva tårolhatók.







GĂĄzsĂŒtĂ”s elsĂ” prĂłbĂĄlkozĂĄsom anno 2011-ben. :) AzĂ©rt ehetĂ” volt Ă©s a macaronok egyik fajtĂĄja vĂ©gĂŒlis Ă­gy nĂ©z ki! :D





A talp:

- ha nem jelenik meg, lehetsĂ©ges, hogy a sĂŒtĂ”d valĂłjĂĄban nem azok a hĂ”fokon sĂŒt, mint amit kijelez. De az is elĂ”fordulhat, hogy nem pihentetted eleget.

(Érdekes mĂłdon Ă©n sokszor kĂ©szĂ­tettem Ășgy, hogy nem pihentettem ? rĂ©gi receptet ? Ă©s mĂ©gis volt talpuk?) EgyĂ©bkĂ©nt 4 sĂ­nes sĂŒtĂ”m van, felĂŒlrĂ”l a mĂĄsodikon szoktam sĂŒtni.






Halloween macaronokHalloween macaronok







A macaron korongok sĂŒtĂ©s utĂĄn a betöltĂ©s utĂĄn (mĂĄsnap) mĂ©g vĂ©letlenĂŒl sem ugyanolyan Ă­zt/ĂĄllagot mutatnak, Ășgyhogy ha Ă©ppen nem tetszik az Ă­ze a sĂŒtĂ©s utĂĄn, töltsĂŒk be finom krĂ©mmel Ă©s mĂĄsnap kĂłstoljuk meg. :

Van még mit hozzåírni, de kezdetnek szerintem ez is bÔven sok. :)

Forrås a fentiekhez: sajåt tapasztalat és Jill Colona: Akarom, mert macaron c. könyvének ?Macaronszervíz? címû fejezetébÔl.?

Csatlakozz hozzĂĄm a Facebookon is.

facer


Folytatás a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/03/20...

sponsored links

Keres?s