Macaron, avagy a francia mesebeli rémálom
sponsored links
Ki gondolná, hogy már megint az olaszok javára kell írnunk ennek az édességnek az eredetét is, ugyanis Velence környékén kezdett kialakulni a készítése, a 14-15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered, akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjébõl és darált mandulából készülõ édességet jelentett. Késõbb, ki tudja miért, Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.
Amikor elõször megláttam az interneten azonnal beleszerettem, a kis pufi formája és a sokszínûsége miatt, és nem utolsó sorban, mert imádom a marcipánt, a mandulát, és minden tömény édeset. Hát ez az. Gondoltam, én ezt simán összedobom, mi ez nekem... rosszul gondoltam. 3-szor ugrottam neki a feladatnak. Tudni kell, hogy két különbözõ macaron recept létezik, az egyik forró cukorszirupot használ, a másik sima kristálycukrot. Kipróbáltam mindkettõt. Az esélytelenek nyugalmával az utolsó adagot már le is mertem fotózni, gondoltam ennél úgysem vagyok képes jobbat kihozni ebbõl a dologból. Az elsõ adag nem sikerült, mert összeestek a tojásfehérjéim, nem vertem elég keményre õket. A második adag nem sikerült, mert csengett a telefon ( a fiam ovis barátjának az anyukája volt ) és a beszélgetés végéig megint csak összeestek a fehérjék. A harmadik adag készítése alatt is be akarták vetni ellenem a telefonos offenzívát ( a férjem volt az ), de nem jött össze neki, a fehérjéim kemények maradtak! :) Be is ...