M?kvir?g
sponsored links
Szeretettel az olyan m?kim?d?knak, mint amilyen ?n vagyok.
T?szta:
50 dkg
finomliszt
1 mk. s?
7 dkg cukor
2,5 dl
langyos tej
1 toj?s
1 toj?ss?rg?ja
7 dkg puha
vaj
2,5 dkg
friss ?leszt?
T?ltel?k:
1,2 dl tej
12 dkg cukor
25 dkg m?k
5 dkg vaj
1 citrom
reszelt h?ja
Form?z?shoz:
5 dkg puha
vaj
kb. 2 ek
meggy dzsem
A t?ltel?k
k?sz?t?s?vel kezdj?k. L?basba ?ntj?k a tejet, hozz?adjuk a cukrot ?s a m?kot. Felmeleg?tj?k
?s kevergetve addig f?zz?k, am?g a nedvess?get mag?ba sz?vja. Ezut?n
beletessz?k a vajat ?s a reszelt citromh?jat, elkeverj?k, majd a t?ltel?ket
kih?tj?k.
A t?szt?hoz
t?lba ?ntj?k a tejet, hozz?adunk egy te?skan?l cukrot ?s belemorzsoljuk az
?leszt?t. A t?lat letakarjuk ?s 10 percig hagyjuk, hogy az ?leszt? felfusson.
K?zben a
toj?st fel?tj?k ?s felverj?k. K?r?lbel?l a negyed r?sz?t f?lretessz?k a
leken?shez, a t?bbit az ?leszt?s tejhez adjuk.
T?lba
szit?ljuk a lisztet, elvegy?tj?k a s?val ?s a t?bbi cukorral. A k?zep?be
m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k az ?leszt?s kever?ket, a t?bbi tejet ?s a
toj?ss?rg?j?t. K?zzel vagy g?ppel dagasztani kezd?nk. Amikor a t?szt?nk
nagyj?b?l ?ssze?llt, k?t r?szletben hozz?adjuk a puha vajat ?s tov?bb
dagasztunk. Amikor a puha, de nem ragacsos t?szt?nk sz?p rugalmas ?s elv?lig az
ed?ny fal?t?l, a t?lat letakarjuk ?s kb. 40-45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.
K?zben k?t
s?t?lemezt kib?lel?nk s?t?pap?rral.
A megkelt
t?szt?t 6 egyforma darabra osztjuk ?s mindet g?mb?ly?tj?k. Letakarjuk ?s 15
percig pihenni hagyjuk.
Ezut?n egy
t?sztacip?t 28 cm ?tm?r?j? k?rlapp? ny?jtunk. V?konyan megkenj?k a puha vajjal,
majd egyenletesen megsz?rjuk a m?kt?ltel?k negyed?vel. Befedj?k egy m?sik,
ugyanekkor?ra ny?jtott k?rlappal, azt is megkenj?k kev?s puha vajjal ?s arra is
r?ter?t?nk egynegyed r?sz m?kt?ltel?ket. Ezut?n egy harmadik, 28 centim?ter
?tm?r?j? t?sztalapot bor?tunk r?.
A h?rom
r?teg? t?szt?t 8 egyforma cikkre v?gjuk.
A
h?romsz?gek talp?r?l egy v?kony cs?kot lev?gunk, hogy a t?szt?nk egyforma
legyen.
Ezut?n a
h?romsz?gek sarkait a t?szta k?zep?re hajtjuk, a cs?csokat j?l lenyomjuk. Most
fogunk egy grillp?lc?t ?s a visszahajtott t?szt?k k?zep?t alaposan lenyomjuk.
A
megform?zott m?kvir?gokat a s?t?pap?ros tepsire fektetj?k.
Ezut?n a
m?sik h?rom cip?t is kiny?jtjuk, megt?ltj?k, cikkekre v?gjuk, megform?zzuk ?s
tepsire fektetj?k.
A h?romsz?gek
talp?r?l leesett t?szt?t ?sszegy?rjuk, elfelezz?k ?s ceruzavastags?g?ra
sodorjuk. A k?t sz?lat ?sszesodorjuk ?s csigavonalban feltekerj?k. Tepsire
fektetj?k.
A tepsiket
letakarjuk ?s a m?kvir?gokat kb. 30 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.
Ha a k?t tepsit
egym?s ut?n s?tj?k ki, akkor az egyiket kiss? h?v?sebbre tessz?k.
A s?t?t 200
fokra el?meleg?tj?k. Ha l?gkever?ssel egyszerre s?tj?k, akkor 180 fokra.
A megkelt
t?szt?kat a f?lretett toj?ssal lekenj?k, a k?zep?kre tesz?nk egy-egy te?skan?l
meggy dzsemet ?s a tepsit a forr? s?t?be toljuk. Kb. 20 perc alatt sz?p pirosra
s?tj?k.