M?kvir?g

2023-11-21

sponsored links

 


Szeretettel az olyan m?kim?d?knak, mint amilyen ?n vagyok. 


T?szta:

50 dkg finomliszt

1 mk. s?

7 dkg cukor

2,5 dl langyos tej

1 toj?s

1 toj?ss?rg?ja

7 dkg puha vaj

2,5 dkg friss ?leszt?

T?ltel?k:

1,2 dl tej

12 dkg cukor

25 dkg m?k

5 dkg vaj

1 citrom reszelt h?ja

Form?z?shoz:

5 dkg puha vaj

kb. 2 ek meggy dzsem

 

A t?ltel?k k?sz?t?s?vel kezdj?k. L?basba ?ntj?k a tejet, hozz?adjuk a cukrot ?s a m?kot. Felmeleg?tj?k ?s kevergetve addig f?zz?k, am?g a nedvess?get mag?ba sz?vja. Ezut?n beletessz?k a vajat ?s a reszelt citromh?jat, elkeverj?k, majd a t?ltel?ket kih?tj?k.

 

A t?szt?hoz t?lba ?ntj?k a tejet, hozz?adunk egy te?skan?l cukrot ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t. A t?lat letakarjuk ?s 10 percig hagyjuk, hogy az ?leszt? felfusson.

K?zben a toj?st fel?tj?k ?s felverj?k. K?r?lbel?l a negyed r?sz?t f?lretessz?k a leken?shez, a t?bbit az ?leszt?s tejhez adjuk.

T?lba szit?ljuk a lisztet, elvegy?tj?k a s?val ?s a t?bbi cukorral. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k az ?leszt?s kever?ket, a t?bbi tejet ?s a toj?ss?rg?j?t. K?zzel vagy g?ppel dagasztani kezd?nk. Amikor a t?szt?nk nagyj?b?l ?ssze?llt, k?t r?szletben hozz?adjuk a puha vajat ?s tov?bb dagasztunk. Amikor a puha, de nem ragacsos t?szt?nk sz?p rugalmas ?s elv?lig az ed?ny fal?t?l, a t?lat letakarjuk ?s kb. 40-45 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.

K?zben k?t s?t?lemezt kib?lel?nk s?t?pap?rral.

A megkelt t?szt?t 6 egyforma darabra osztjuk ?s mindet g?mb?ly?tj?k. Letakarjuk ?s 15 percig pihenni hagyjuk.

Ezut?n egy t?sztacip?t 28 cm ?tm?r?j? k?rlapp? ny?jtunk. V?konyan megkenj?k a puha vajjal, majd egyenletesen megsz?rjuk a m?kt?ltel?k negyed?vel. Befedj?k egy m?sik, ugyanekkor?ra ny?jtott k?rlappal, azt is megkenj?k kev?s puha vajjal ?s arra is r?ter?t?nk egynegyed r?sz m?kt?ltel?ket. Ezut?n egy harmadik, 28 centim?ter ?tm?r?j? t?sztalapot bor?tunk r?.

A h?rom r?teg? t?szt?t 8 egyforma cikkre v?gjuk.




A h?romsz?gek talp?r?l egy v?kony cs?kot lev?gunk, hogy a t?szt?nk egyforma legyen.



Ezut?n a h?romsz?gek sarkait a t?szta k?zep?re hajtjuk, a cs?csokat j?l lenyomjuk. Most fogunk egy grillp?lc?t ?s a visszahajtott t?szt?k k?zep?t alaposan lenyomjuk.






A megform?zott m?kvir?gokat a s?t?pap?ros tepsire fektetj?k.

Ezut?n a m?sik h?rom cip?t is kiny?jtjuk, megt?ltj?k, cikkekre v?gjuk, megform?zzuk ?s tepsire fektetj?k.

A h?romsz?gek talp?r?l leesett t?szt?t ?sszegy?rjuk, elfelezz?k ?s ceruzavastags?g?ra sodorjuk. A k?t sz?lat ?sszesodorjuk ?s csigavonalban feltekerj?k. Tepsire fektetj?k.

A tepsiket letakarjuk ?s a m?kvir?gokat kb. 30 perc alatt dupl?j?ra kelesztj?k.

Ha a k?t tepsit egym?s ut?n s?tj?k ki, akkor az egyiket kiss? h?v?sebbre tessz?k.

A s?t?t 200 fokra el?meleg?tj?k. Ha l?gkever?ssel egyszerre s?tj?k, akkor 180 fokra.

A megkelt t?szt?kat a f?lretett toj?ssal lekenj?k, a k?zep?kre tesz?nk egy-egy te?skan?l meggy dzsemet ?s a tepsit a forr? s?t?be toljuk. Kb. 20 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.






Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2023/11...

sponsored links

Keres?s