M?kos s?tem?ny
sponsored links
Gyakran mondom, itt is ez ?rv?nyes?lt: ?ltal?ban olyan s?tem?nyeket s?t?k, amik a "veg?ns?gi szempontoknak" ?s egyben a sz?nhidr?t felsz?v?d?s lass?t?si szempontoknak is megfelelnek. Igyekeztem ezt ?gy le?rni, hogy az is l?sson benne fant?zi?t, aki eset?ben ezek a szempontok nem sz?m?tanak.
Horv?th Ilona Szak?csk?nyv 370. ?s 371. oldal, az ?n ?tk?lt?semben.
a t?ltel?k:
- 4,5 dl mandulatejben (ha nem vagy veg?n, j? a tej is, ha figyelni kell a CH-ra, akkor vizezett tejsz?n, ?n. "csillagtej" is haszn?lhat?) felforraltam
- 7,5 dkg "negyedannyi" ?des?t?szert (30 dkg cukornak megfelel?),
- beletettem 40 dkg dar?lt m?kot,
- 7,5 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lydar?t (haszn?lhatsz "norm?l" b?zadar?t, ha nem kell figyelned a CH felsz?v?d?sra)
- 1 citrom lereszelt h?j?t (kezeletlen!),
- 1 te?skan?lnyi van?lia?rlem?nyt ?s ?sszeforraltam.
- Lereszeltem 2 nagyobb alm?t ?s kinyomkodtam a lev?t, majd belekevertem a massz?ba a
- mandulatej f?z?s?b?l megmaradt f?tt manduladar?l?kkal egy?tt (ez kihagyhat?).
Am?g a t?ltel?k teljesen kih?lt, addig megcsin?ltam a t?szt?t, de el?tte m?g bekapcsoltam a s?t?t 180 fokra, als?-fels? s?t?sre.
- 12 dkg finomlisztet,
- 38 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lylisztet (haszn?lhatsz csak finomlisztet, ha megteheted)
- 25 dkg felkock?zott hideg margarint (ha nem kell, hogy veg?n legyen, term?szetesen vajjal finomabb),
- 6-7 g-nyi s?t?port, ?s
- 3 ev?kan?lnyi mandulatejet (ha nem kell, hogy veg?n legyen, akkor a ch cs?kkent?s miatt tejf?l) beletettem a k?ses apr?t?ba (?n lusta vagyok k?zzel gy?rni), ?s j? alaposan "?sszegy?rattam" a g?ppel,
- k?v?nt m?g egy kis tejet, ?gyhogy tettem hozz?.
Kibor?tottam a konyhapultra, kett?vettem. Kiny?jtottam az els?t 34x23 cm-re, beletettem a s?t?pap?rral b?lelt tepsire, majd kiny?jtottam a m?sik lapot is.
Ekkor kev?s dar?val megsz?rtam az als? lapot, sz?tter?tettem rajta a t?ltel?ket, beter?tettem a m?sodik lappal, amit megkentem mandulatejjel (ha nem veg?n s?tit csin?lunk, akkor egy felvert toj?ssal), ?s vill?val megszurk?ltam, azut?n betettem a s?t?be.
Kb. 40 perc alatt s?lt meg.
Este s?t?ttem, de csak m?snap szeleteltem fel.
Nagyon ciki ez a k?p, de jobbat nem csin?ltam r?la, a l?nyeg tal?n l?tszik.
K?sz?n?m, ha le?rod a kapcsolatos gondolataidat a megjegyz?sek k?z? ?s k?sz?n?m, ha megosztod ezt a receptet, mert m?ni?m, hogy juttassuk el min?l t?bb emberhez, hogy az eg?szs?ges, rostd?s ?telek is lehetnek baromira finomak.