M?kos kr?mes

2023-04-09

sponsored links


 

M?kim?d?k?nt r?g?ta szemeztem m?r ezzel a s?tivel. M?kos kr?mes vagy Francia m?kos kr?mes n?ven tal?lhat? meg sok helyen a receptje. ?tn?ztem j?p?rat, v?g?l kiv?lasztottam egyet ?s nagyj?b?l azt k?sz?tettem el. A recept gy?jt?oldalon volt, nem tal?ltam meg, hogy konkr?tan kinek a receptje. 

M?zes laphoz:

40 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

2 ek m?z

10 dkg puha vaj

2 db L -es toj?s

1 k?v?skan?l sz?dabikarb?na

egy csipet s?

M?kos pisk?t?hoz:

6 db toj?s

15 dkg cukor

3 ev?kan?l v?z

0,5 dl napraforg? olaj

15 dkg finomliszt

0,5 tasak s?t?por

15 dkg m?k

1 citrom reszelt h?ja

Kr?mhez:

3 toj?ss?rg?ja

2 tasak van?li?s pudingpor

10 dkg krist?lycukor

7 dl tej

12 dkg porcukor

25 dkg vaj

A s?t?t el?meleg?tj?k 180 fokra.

A m?zes laphoz ?tszit?lom a lisztet, elvegy?tem a cukorral, a sz?dabikarb?n?val ?s egy csipet s?val. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?tek, ide ?nt?m a toj?sokat, a m?zet ?s a puha vajat. Gyors mozdulatokkal k?zepesen l?gy t?szt?t gy?rok. Elfelezem (pihentetni nem kell) ?s egym?s ut?n 2 lapot s?t?k egy nagy, kb. 38x30 cm tepsi h?tulj?n, egyenk?nt kb. 8-9 perc alatt.

A lapokat ?gy szoktam s?tni, hogy a tepsi m?ret?nek megfelel? nagys?g? s?t?pap?rokat lev?gok, azon ny?jtom ki a t?szt?t ?s emelem a tepsi h?tulj?ra. Amikor k?sz, r?csra cs?sztatom. A kis?lt lapokkal ?vatosan kell b?nni, mert t?r?kenyek.

A m?kos pisk?t?hoz eredetileg szemes m?kot ?r a recept, ?n k?v?dar?l?n kiss? ?tforgattam, megt?rtem a szemeket. 

Robotg?ppel habosra keverem az eg?sz toj?sokat a cukorral, kb 8-10 perc alatt. Ezut?n hozz?adom a vizet, az olajat, ?s a citrom reszelt h?j?t. A lisztet, a m?kot ?s a s?t?port elkeverj?k, majd t?bb r?szletben ?vatosan a toj?sos kr?mbe forgatom. S?t?pap?rral kib?lelem ugyanazt a tepsit, aminek a h?tulj?n kis?t?ttem a lapokat ?s a massz?t ?vatosan belesim?tom. 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben 15-20 perc alatt k?szre s?t?m. T?pr?b?val ellen?rz?m. A k?sz pisk?t?t r?csra teszem h?lni.

Amikor kezeletlen h?j? citromom (vagy narancs) van ?s a h?j?ra ?ppen nincs sz?ks?gem, lereszelem ?s ?vegbe t?lt?m. Sz?rok r? krist?lycukrot, az ?vegre r?teszem a tetej?t ?s a h?t?ben tartom. S?tem?nyekhez ebb?l szoktam tenni a t?szt?ba, sokkal arom?sabb, mint amikor frissen reszelem bele a citromh?jat. 

A kr?mhez a toj?ss?rg?j?kat a krist?lycukorral, a tejjel ?s a pudingporral alaposan elkeverem, majd folytonos keverget?s mellett s?r?re f?z?m. A kr?m tetej?re f?li?t sim?tok ?s teljesen kih?t?m. 

A vajat ?s a porcukrot egy robotg?ppel kihabos?tom, azut?n a kih?lt van?li?s kr?met kanalank?nt hozz?adagolom ?s sim?ra dolgozom.

A s?tem?ny ?ssze?ll?t?s?hoz az egyik m?zes lapot s?tem?nyes t?lc?ra teszem, a van?liakr?m fel?t r?kenem, erre j?n a m?kos pisk?ta, majd a kr?m m?sik fele. V?g?l a m?sodik m?zes lappal befedem. A s?tem?nyt f?li?val lefedem ?s m?snapig h?v?sre teszem. Porcukorral finoman meghintve k?n?lom. 



Megjegyz?s: A kr?m k?sz?lhet 3 pudingb?l, egy liter tejjel, sim?n elb?rja a s?tem?ny. A porcukor helyett ak?r csokol?d?val is be lehetne vonnia a tetej?t. 

Forr?s: Receptneked



Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2023/04...

sponsored links

Keres?s