Lúdlábtorta - 2014 elsõ tortája
sponsored links
Lúdláb szelet |
Piskóta:
3 tojás
3 evõkanál kristálycukor
3 evõkanál liszt
1 evõkanál natúr kakaópor
1 evõkanál víz
A lisztet összekevertem a kakaóporral. A tojásokat egészben (szétválasztás nélkül) alaposan kikevertem a cukorral és a vízzel. Legalább 6-8 perc gépi keverés után óvatosan többszürre belekevertem a kakaós lisztet, és a sütõpapírral kibélelt 24 centi kapcsos tortaformába öntöttem.
Elõmelegített sütõben 180 fokon) alsó-felsõ lángonjó fél óra alatt megsütöttem.A krém az un. Párizsi krém.
Krém.
fél liter habtejszín
20 deka vaj
20 deka porcukor
20 deka étcsokoládé
A tejszínt melegedni tettem a vajjal, porcukorral és az eltördelt csokoládéval. Közben állandóan kevergettem addig, míg a csokoládé is teljesen elolvadt, de ügyelve rá, hogy ne forraljam fel.
Miután kihûlt, hûtõbe tettem fél napra. Felhasználás elõtt gépi habverõvel 1-2 perc alatt jól felhabosítottam.
Torta összeállítása:1 üveg rumos meggy befõtt (7,2 dl-es) leszürve
A piskótára kentem egy réteg krémet, amit kiraktam a lecsepegtetett meggyszemekkel, majd erre kentem a többi krémet. mivel nem tortakarikában csináltam, a torta oldalát is körbekentem krémmel.Ekkor ismét hûtõbe került néhány órára, majd ráöntöttem a tetejére a mázat.
Máz:5 deka porcukor
2 deka natúr kakaópor
2 ek víz
6 deka vaj
10 deka étcsokoládé
1 ek étolaj
A porcukrot szárazon összekeverjük a kakaóporral és a 2 kanál vízzel gyorsan összeforraljuk.
A vajat a csokoládéval és az olajjal gõz fölött felolvasztjuk, majd összekeverjük a kakaós masszával. Langyosan ráöntjük a torta tetejére, és meggyszemekkel díszítjük.Lúdlábtorta egészben |
A krémje Innen van, és nagyon hálás vagyok érte, mert rendkívül finom.
Néhány órás hûtést igényelt volna a torta tálalás elõtt, de nem tudtam hûtõbe tenni, csak hideg szobába. Mivel elég lágy a krémje, nem igazán szépen lehetett szeletelni. Ha nyáron készíti valaki ezt a tortát, feltétlenül hûtést kell biztosítani neki, valamint nem árt habfixálót beletenni.
Nagyon finom torta, e téren jól indult az új esztendõnk!