Lúdláb torta
sponsored links
Nagyszüleim házassági évfordulójára vittem ezt az egyszerû kis tortát. Eredetileg aprósüteményt vittem volna, de nagypapám tortát óhajtott, úgyhogy torta lett belõle. Nagyon finom lett és könnyen elfogyott, de azért nem a legszebb torták közé tartozik. Az ihletet Illéskrisz oldalán kaptam, aztán ahogy az már lenni szokott, azért módosítottam a recepten és a megszokott piskótámat használtam. A nyírfacukor csak azért került a receptbe, mert nagymamámnak sajnos kicsit magas a cukra, így a sima cukor az teljes tiltólistán van, de ebbõl azért ehetett egy pici szeletet.
A piskótához :
4 tojás
4 evõkanál nyírfacukor
3 evõkanál liszt
1 evõkanál keserû kakaópor
csipet só
egy kevés citromlé
csipet só
egy kevés citromlé
A krémhez:
4 dl (min. 20 %-os hab)tejszín,
150 g nyírfacukor,
1 csomag vaníliás cukor
80 g keserû, jó minõségû kakaópor,
200 g vaj
Az összeállításhoz:
1 bögre magozott meggy,
10 dkg keserû csokoládé, 2 teáskanál olaj.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor
Elõször a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütõpapírt teszünk. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tûpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütõajtót, mert összeesik.
A tejszínt a cukrokkal összefõzzük, de épphogy felforrás elõtt levesszük a tûzrõl és habverõvel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihûtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot fõzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihûlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.
Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hûtõbe tesszük dermedni legalább 3 órára.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor
Elõször a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütõpapírt teszünk. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tûpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütõajtót, mert összeesik.
A tejszínt a cukrokkal összefõzzük, de épphogy felforrás elõtt levesszük a tûzrõl és habverõvel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihûtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot fõzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihûlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.
Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hûtõbe tesszük dermedni legalább 3 órára.