Lúdláb
sponsored links
Egy újabb isteni klasszikus. A fénykép nem adja át, hogy mennyire tökéletesen finom az íze! :)
Lúdláb
Hozzávalók:
A kakaós piskótához
4 evõkanál rétesliszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk sütõpor
5 db tojás
5 ek porcukor
A krémhez
2.5 dl tej
3 evõkanál rétesliszt
15 dkg vaj
10 dkg xilit
3 dkg cukrozatlan kakaópor
15 dkg rumba áztatott meggybefõtt
0.5 dl meggylé
1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz
10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os)
8 dkg vaj
Elkészítés:
A piskóta:
- Egy tálban elkeverjük a lisztet a sütõporral és a kakaóval.
- Szétválasztjuk a tojásokat.
- A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverõvel 10 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütõporral és kakaóval elkevert lisztet.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütõpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretû) tepsibe simítjuk és 175 fokra elõmelegített sütõben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tûpróba!). Hûlni hagyjuk a piskótát.
- Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sûrûre fõzzük. Félretesszük hûlni.
A krém:
- A szobahõmérsékletû vajat a xilittel és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihûlt tejes krémet.
- Az elõzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
- A krémet rásimítjuk a kihûlt piskótalapra és hûtõbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
A csokimáz:
- A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgõz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hûl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
- Megint hûtõbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.