Lángos
sponsored links
A lángos hagyományos magyar recept, valószínû hogy már mindenki készített legalább egyszer otthon.
,,A lángos eredete valószínûleg a kenyérrel egy idõbe tehetõ,. ez is kenyértésztából készül.
Neve a láng szóból eredeztethetõ.
A lángosokat a kemence elülsõ részében sütötték.
A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy idõben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire,tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.
Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltûnt, mivel viszonylag jó minõségû kenyeret készen is lehet kapni a péknél.
Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki.
Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke.
Ausztriai vidámparkokban is kapható.
Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban.
A bécsi Praterben is gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni.
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülõ, sült lepénye.
Az élesztõt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót , langyos vizet és egy kevés olajat.
Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.
Otthon is készíthetõ, de fõként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják.
Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzõbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfeles, a sajtos-tejfölös,kolbászos , Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel."
( forrás: Wikipédia )
Hozzávalók :
1 kg sima liszt
1 db 5 dkg friss élesztõ
2 deci tejföl
0,5 liter tej
1 db egész tojás
1 evk. só
1 evk.olaj
továbbá : olaj a lángosok kisütéséhez
Elkészítése :
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, én mindig belepakolom a kenyérgépbe a hozzávalókat és dagasztási mûveletet rábízom.
Amikor jól ki van dagasztva a tészta , kiborítom egy kelesztõtálba, (mert 1 kg lisztrõl készült tészta kifut kelesztéskor a kenyérgépbõl,) és duplájára kelesztem, kb 30-35 perc meleg helyen.
1 liter olajat magas-falú teflon hússütõbe öntök és forróra melegítem.
A tésztát kb alma nagyságú darabokra osztom és egyenként vizes kézzel kihúzgálom a tésztát a kezemmel, majd 2-3 perc alatt mind két oldalát megsütöm.
Szalvétával kibélelt tálba szedem ki és hagyom hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Melegen a legfinomabb, ezért én mindig csak annyit sütök ki amit éppen elfogyasztunk, a többi tésztát a kelesztõtálba hagyom a tetejét olajjal lekenem, lezárom a fedelével és a hûtõbe teszem 2-3 napig is el áll és mindig frissen sütök belõle ha éppen azt kívánjuk.
Jó étvágyat !
,,A lángos eredete valószínûleg a kenyérrel egy idõbe tehetõ,. ez is kenyértésztából készül.
Neve a láng szóból eredeztethetõ.
A lángosokat a kemence elülsõ részében sütötték.
A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy idõben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire,tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.
Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltûnt, mivel viszonylag jó minõségû kenyeret készen is lehet kapni a péknél.
Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki.
Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke.
Ausztriai vidámparkokban is kapható.
Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban.
A bécsi Praterben is gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni.
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülõ, sült lepénye.
Az élesztõt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót , langyos vizet és egy kevés olajat.
Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.
Otthon is készíthetõ, de fõként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják.
Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzõbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfeles, a sajtos-tejfölös,kolbászos , Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel."
( forrás: Wikipédia )
Hozzávalók :
1 kg sima liszt
1 db 5 dkg friss élesztõ
2 deci tejföl
0,5 liter tej
1 db egész tojás
1 evk. só
1 evk.olaj
továbbá : olaj a lángosok kisütéséhez
Elkészítése :
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, én mindig belepakolom a kenyérgépbe a hozzávalókat és dagasztási mûveletet rábízom.
Amikor jól ki van dagasztva a tészta , kiborítom egy kelesztõtálba, (mert 1 kg lisztrõl készült tészta kifut kelesztéskor a kenyérgépbõl,) és duplájára kelesztem, kb 30-35 perc meleg helyen.
1 liter olajat magas-falú teflon hússütõbe öntök és forróra melegítem.
A tésztát kb alma nagyságú darabokra osztom és egyenként vizes kézzel kihúzgálom a tésztát a kezemmel, majd 2-3 perc alatt mind két oldalát megsütöm.
Szalvétával kibélelt tálba szedem ki és hagyom hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Melegen a legfinomabb, ezért én mindig csak annyit sütök ki amit éppen elfogyasztunk, a többi tésztát a kelesztõtálba hagyom a tetejét olajjal lekenem, lezárom a fedelével és a hûtõbe teszem 2-3 napig is el áll és mindig frissen sütök belõle ha éppen azt kívánjuk.
Jó étvágyat !