Lángos
sponsored links
Többféle változatot írok itt le, az elsõ a krumplis-lángos. Az elkészítése roppant egyszerû, megfõzünk mondjuk fél kg burgonyát, és áttörjük krumplinyomón, majd a liszthez adjuk, amivel normál kelt tésztát készítünk. A lángos tésztát olajjal szoktuk gyúrni, de ez sem kötelezõ, lehet ugyan úgy zsírral is készíteni. Nagyjából ennyi a külömbség a lángos, és a többi kelt tészta között. Egy családnak elég a fél kg krumpli, és a fél kg lisztbõl készült tészta. Ugyanúgy készül, mint a többi kelt tészta, a liszt közepébe gödröcske, abba a pici cukor, majd az elmorzsolt élesztõ, amit langyos tejjel leöntünk, majd egy ruhával letakarjuk a tálat. Várunk kb tíz percet, közben az élesztõ felpúposodik, ezt elkeverjük a liszttel, közben hogy összeálljon a tésztánk, apránként adunk hozzá tejet, vagy vizet. Amikor a tészta összeállt, egyenletes, hozzáadjuk a zsiradékot, ami ebben az esetben az olaj. Nem kell belõle sok, kb három evõkanálnyi elég, mert sütés közben is szív magába némi olajat. Ezután letakarva kelesztjük kb egy órán át, nagyjából duplájára kell dagadnia a tésztának. Olajat forrósítunk, majd a forró olajban kisütjük a lángosokat. Aki nem sütött még lángost annak írom, hogy olajos kézzel veszünk ki a tésztából kisebb adagokat, amiket a kezünkkel addig nyújtogatunk, amíg megfelelõ méretû nem lesz, és így nem fog odaragadni a kezünkhöz a tészta.
Minél több a krumpli a tésztában, annál gyengébb lesz a tészta, arányokkal nyugodtan lehet kísérletezni.
A másik népszerû variáció a kefíres lángos, az elkészítése ugyan az mint a krumplis lángosé, csak burgonya ...