Lyukas süti

2014-04-11

sponsored links


 




Pontosan úgy voltam a vasárnapi desszerttel, mint a Gabriella kalandjai a konyhában háziasszonya, akinek nagyon fájt a foga valamilyen édességre, amit nem kell sütni. Aztán mégis sütésre adta a fejét, de fontos szempont volt, hogy ne kelljen sokat pepecselni vele.
Én is ilyen pikk-pakk-megvan édességre vágytam, és akkor megláttam Gabriella fakanalas süteményét. Azonnal nekiálltam, de nem is én lennék, ha nem módosítottam volna rajta egy kicsit. Volt itthon még túróm, és az elõzõ napi szintén túrós édesség után nem átallottam megint ezt a szívünknek kedves alapanyagot belecsempészni. A mázhoz kevesebb hozzávalót használtam, mert szerintem így is bõven elég lett. Az eredmény egy végtelenül egyszerû, ám nagyon-nagyon finom süti lett, ami még másnap is puha volt.
Én nagyobb tepsiben sütöttem, mint amit Gabriella javasolt, de még így is szép magas lett, hiszen ott volt benne a túró. A sütési idõ pedig nálam jóval hosszabbra nyúlt, valószínûleg szintén a túró miatt, és igazából nem is tudom, mennyi idõ alatt sült meg a sütemény, mert véletlenül elfelejtettem rápillantani az órára, miután bedugtam a tepsit a sütõbe. :D
Ha olyan nagy darabokra vágjuk, mint ahogyan a fotón is látható, akkor 15 szelet lesz belõle. A kockákat késõbb megfeleztem, így takarosabbak lettek.





Hozzávalók 35 x 23,5 cm-es tepsihez:

Tésztához:
35 dkg finomliszt
25 dkg túró
12 dkg nyírfacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
kb. 2 dl tej
? cs. sütõpor
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
csipet só

Mázhoz:
15 dkg puha vaj
10 dkg nyírfa-porcukor
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
4 ek tej

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a sütõporral, a sóval, valamint a megmosott és megszárított citrom reszelt héjával.
  2. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd simára dolgozzuk benne a túrót, és kisebb adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral, elsimítjuk benne a kissé sûrû tésztamasszát, és elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük.
  4. A sütõpapír segítségével még forrón átemeljük a tepsibõl egy tálcára, és fakanál végével sûrûn lyukakat nyomunk a tésztába, vigyázva, hogy ne lyukasszuk át teljesen.
  5. A tésztát átborítjuk egy tortarácsra, és hagyjuk, hogy teljesen kihûljön.
  6. Közben elkészítjük a mázat: a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gõz fölött összemelegítjük. Nem kell felforralni!
  7. Ha a tészta kihûlt, visszatesszük a tepsibe, rálocsoljuk a mázat, hagyjuk, hogy megdermedjen valamelyest, és éles késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk. Tálaljuk.

sütési hõfok: 170°C
sütési mód: hõlégkeveréses
sütési idõ: 30 perc biztos volt :D
















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/04/lyuka...

sponsored links

Keres?s