Luxus és egzotikus?A titok nyitja?Boldogságbomba
sponsored links
Kiváló erõnlét mellett szabadulhatsz meg a plusz kilóktól?+ Szexuális vágyfokozó hatása is van?
Miért érdemes még?
Boldogságbomba? legmagasabb energiatartalmú igazi nyalánkság, hosszantartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Jobb kedvre derít?
Melyik az a gyümölcs, amelyik magas szénhidráttartalma ellenére nem hizlal, és a legtöbb profi és szabadidõ sportoló edzés, mérkõzés elõtt, alatt és után is fogyasztja? És igen kedvezõ a vitamin- és ásványianyag-tartalma? Mindössze két darab belõle 90 percnyi testedzéshez elegendõ energiát juttat a szervezetbe??:) Biztos, hogy már kitaláltátok? hát ez a gyümölcs & zöldégféle a banán.
A fiatalokon kívül, ki ne emlékezne azokra a ? nem túl régi ? idõkre, amikor többnyire pult alól vettük, és csak télen, karácsony tájékán volt kapható! Emlékszem még, hogy szájról-szájra járt, mikor jön a banánszállítmány a piacra, zöldségeshez. Bizony volt, hogy a hidegbe 2 órát is álltunk sorba, hogy beszerezhessük az akkori szezonális, luxus és egzotikusnak számító gyümölcsöt. 27 évvel ezelõtt bizony én is sorban álltam, hogy a kisbabámnak tudjak banánt vásárolni, az akkori öregek tanácsai csengnek még ma is a fülembe: ?olyan tápértéke van a banánnak, mint az anya tejnek?. Úgy hogy nyugodtan adhatom a gyermekemnek?Vajon ezt tudják a mai fiatal anyukák? Hogy változnak az idõk, manapság pedig már télen, nyáron is kapható, valójában hétköznapi gyümölcsünkké vált, hát használjuk ki, ezt a gyümölcsöt, hamár kapható, és nem is drága?
És akkor jöjjön egy kis áttekintés, hogy miért is érdemes még!
Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 féle-fajta típust ismerünk, melyek elsõsorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részüket úgynevezett zöldségként használják, és nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, fõzelékeket készítenek belõle. A világ számtalan táján a különbözõ fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható.
100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) energia rejtõzik, a glikémiás indexe 30-60 (érettségtõl függõen) ? de könnyen emészthetõ és gyorsan felszívódik a szervezetben. Nagyon magas a keményítõtartalma, amely növeli a test zsírégetõ képességét, így valójában a banán nem hizlal, hanem segít a fogyásban. Telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelmûen alacsony ára miatt kedvelik. Viszont fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelõzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.
A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz még foszfort, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. B6-vitamin-tartalmának köszönhetõen segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést.
A banán klasszikus stressz ûzõ. A legújabb kutatások szerint a banánt nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel, így ez által kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Fogyasztásával biztosítja szervezetének a szükséges tápanyagokat a megfelelõ egészség és a jó alak eléréséhez, külsõleg alkalmazva hajunkat és bõrünket is rendbe hozza.
Afrodiziákum, és még a másnaposság ellen is hatásos, mézzel és joghurttal elfogyasztva remek gyógyír. A banánt öregedéslassító gyümölcsnek is nevezik. A banánban található pektin rost csökkenti a koleszterinszintet.
A rendszeres, napi banánfogyasztás magas káliumtartalmának köszönhetõen csökkenti a stroke kockázatát. Magas vastartalma miatt a banánfogyasztás javítja a vér hemoglobin termelését, ily módon gyógyítja a vérszegénységet. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthetõ, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedõknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja.
A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy fõzelék összetevõjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
A sült banán ? a keleti konyhák egyik ínyencsége a sült vagy bundás banán, míg az európai konyhák specialitása a flambírozott banán.
Az érett, puha húsú banán ideális cukor-helyettesítõ süteményekben, kekszekben, chutney készítéséhez. Nyersen felhasználhatjuk gyümölcssalátához, palacsintába, piskótába töltelékként, smoothie, milkshake, csokifondü mellé, fagylalt kehely, gyümölcshabok készítéséhez.
A következõ blog bejegyzésemnél a banán chutney készítését hozom el nektek.
Klarissza
Forrás: wikipedia/vitaminsziget.com
Kép: baciadasalmas.com
Miért érdemes még?
Boldogságbomba? legmagasabb energiatartalmú igazi nyalánkság, hosszantartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Jobb kedvre derít?
Melyik az a gyümölcs, amelyik magas szénhidráttartalma ellenére nem hizlal, és a legtöbb profi és szabadidõ sportoló edzés, mérkõzés elõtt, alatt és után is fogyasztja? És igen kedvezõ a vitamin- és ásványianyag-tartalma? Mindössze két darab belõle 90 percnyi testedzéshez elegendõ energiát juttat a szervezetbe??:) Biztos, hogy már kitaláltátok? hát ez a gyümölcs & zöldégféle a banán.
A fiatalokon kívül, ki ne emlékezne azokra a ? nem túl régi ? idõkre, amikor többnyire pult alól vettük, és csak télen, karácsony tájékán volt kapható! Emlékszem még, hogy szájról-szájra járt, mikor jön a banánszállítmány a piacra, zöldségeshez. Bizony volt, hogy a hidegbe 2 órát is álltunk sorba, hogy beszerezhessük az akkori szezonális, luxus és egzotikusnak számító gyümölcsöt. 27 évvel ezelõtt bizony én is sorban álltam, hogy a kisbabámnak tudjak banánt vásárolni, az akkori öregek tanácsai csengnek még ma is a fülembe: ?olyan tápértéke van a banánnak, mint az anya tejnek?. Úgy hogy nyugodtan adhatom a gyermekemnek?Vajon ezt tudják a mai fiatal anyukák? Hogy változnak az idõk, manapság pedig már télen, nyáron is kapható, valójában hétköznapi gyümölcsünkké vált, hát használjuk ki, ezt a gyümölcsöt, hamár kapható, és nem is drága?
És akkor jöjjön egy kis áttekintés, hogy miért is érdemes még!
Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 féle-fajta típust ismerünk, melyek elsõsorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részüket úgynevezett zöldségként használják, és nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, fõzelékeket készítenek belõle. A világ számtalan táján a különbözõ fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható.
100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) energia rejtõzik, a glikémiás indexe 30-60 (érettségtõl függõen) ? de könnyen emészthetõ és gyorsan felszívódik a szervezetben. Nagyon magas a keményítõtartalma, amely növeli a test zsírégetõ képességét, így valójában a banán nem hizlal, hanem segít a fogyásban. Telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelmûen alacsony ára miatt kedvelik. Viszont fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelõzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.
A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz még foszfort, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. B6-vitamin-tartalmának köszönhetõen segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést.
A banán klasszikus stressz ûzõ. A legújabb kutatások szerint a banánt nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel, így ez által kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Fogyasztásával biztosítja szervezetének a szükséges tápanyagokat a megfelelõ egészség és a jó alak eléréséhez, külsõleg alkalmazva hajunkat és bõrünket is rendbe hozza.
Afrodiziákum, és még a másnaposság ellen is hatásos, mézzel és joghurttal elfogyasztva remek gyógyír. A banánt öregedéslassító gyümölcsnek is nevezik. A banánban található pektin rost csökkenti a koleszterinszintet.
A rendszeres, napi banánfogyasztás magas káliumtartalmának köszönhetõen csökkenti a stroke kockázatát. Magas vastartalma miatt a banánfogyasztás javítja a vér hemoglobin termelését, ily módon gyógyítja a vérszegénységet. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthetõ, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedõknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja.
A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy fõzelék összetevõjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
A sült banán ? a keleti konyhák egyik ínyencsége a sült vagy bundás banán, míg az európai konyhák specialitása a flambírozott banán.
Az érett, puha húsú banán ideális cukor-helyettesítõ süteményekben, kekszekben, chutney készítéséhez. Nyersen felhasználhatjuk gyümölcssalátához, palacsintába, piskótába töltelékként, smoothie, milkshake, csokifondü mellé, fagylalt kehely, gyümölcshabok készítéséhez.
A következõ blog bejegyzésemnél a banán chutney készítését hozom el nektek.
Klarissza
Forrás: wikipedia/vitaminsziget.com
Kép: baciadasalmas.com