Lussekatter, omlós teasütemény - paleo
sponsored links
Ugye milyen cukik? Az ötlet innen, de én teljesen máshogy készítettem. A lussekatter ereditleg egy svéd sáfrányos kelt tészta, amit a Santa Lucia napra sütnek vagyis Luca napra, nálam is megtalálható az eredeti recept itt. Annyira helyesek és ez csak egy egyszerû omlós keksz új formában és kicsit más fûszerezéssel. Egyszerû elkészíteni és mégis le lehet nyûgözni a vendégeket vagy akár a kisebb gyerekeket, sõt velük együtt is el lehet készíteni. Szerintem én húsvétra is fogok ilyet készíteni. A kardamomot érdemes kipróbálni, ha valaki nem ismerné, nagyon kedvelt fûszere a kelt tésztáknak, kekszeknek egész Skandináviában, én nagyon szeretem és sokszor használom, az indiai konyhában is gyakran használják. Most frissen õröltem meg az egész kardamomot, óriási a különbség az elõre õrölthöz képest, sokkal intenzívebb az íze.
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula (blansírozott mandula)
5 dkg nyílgyökérpor
2 ek. útifûmaghéj
2 ek. kókuszliszt
1/2 tk. sütõpor
1 tk. õrölt kardamom
1/2 tk. sáfrány (vagy kurkuma is jó hozzá)
1 vanília rúd kikapart magjai
5 dkg erythritol (ízlés szerint)
1 dl víz
2 tojás
2 ek. olvasztott kókuszvaj
+
mazsola, más aszalt gyümölcs vagy mandula a díszítéshez
A receptet tulajdonképpen azért variáltam meg, mert nem szeretem a kókusz lisztet, kis mennyiségben igen, de ha egy recept nagy része kókuszlisztbõl áll, az nekem nem jön be. Ehhez csak azért kell blansírozott mandulát használni, mert akkor érvényesül a kurkuma vagy a sáfrány szép élénk színe. Nem érdemes megvenni a bolti blansírozott mandulát, otthon is nagyon egyszerûen meg lehet csinálni, forró vízzel fel kell önteni a mandulát, hagyni kell állni 10 percet, majd leszûrni és szépen ki lehet nyomkodni a szemeket a barna héjból. Sáfránnyal sokkal finomabb, de mert az annyira drága lehet kukrumával is helyettesíteni, attól is szép sárga lesz. A tojásokat felvertem, kikevertem az édesítõvel, csak 1-2 percig. Hozzáadtam a vizet, a száraz hozzávalókat és fûszereket elvegyítettem, ezt is belekevertem, végül az olvasztott kókuszvajat is. Simára kevertem, és hagytam állni 10 percet. Folpackba csomagolva hûtõbe tettem 1 órára, hidegen könnyebb vele dolgozni. A tésztát kis golyókra osztottam fel és mindegyikbõl kis rudakat sodortam, amit a képen látható módon megformáztam. Szilikonos lapon, nedves kézzel a legjobb csinálni, sütõpaípros tepsire raktam õket és 1-1 szem mazsolát nyomta a két végébe. 180 fokos sütõben kb. 15-18 perc alatt megsültek. Rácson hûtöttem õket, a dobozolást nem élték meg, de pár darabot eltettem magamnak, reggel a kávéhoz nagyon jó volt.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)