Lucskos káposzta
sponsored links
A lucskos káposzta letagadhatatlanul erdélyi étel, nincs olyan erdélyi család, ahol ne kerülne a terített asztalra. Van, aki szereti, van aki nem annyira, mégis elég kimondani a nevét és már ott érezzük az ízét a szánkban. Természetesen ezzel a nagy klasszikussal is lehet egy kicsit variálni, megtartva az alapokat új ízhatásokat létrehozni aszerint, hogy éppen mire vágyunk.
Lucskos káposzta
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg friss, csontos oldalas, 50 dkg káposzta, 1 evõkanál zsír, 1 evõkanál liszt, 3 evõkanál ecet, só, 1 teáskanál szárított kapor és csombor vegyesen, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A káposztát megmossuk és felszeleteljük, maj forró vízben feltesszük fõni. A sertésoldalast két liter sós vízben jó másfél órán keresztül fõzzük. A zsírt felolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, szép pirosra sütjük, majd kevés hideg vizet öntünk hozzá és a húsos lébe fordítjuk. A megpuhult káposztát kiszedjük a vízbõl és a húsos léhez adjuk, beletesszük az ecetet, a zöld fûszereket és alaposan összeforraljuk. Levesszük a tûzrõl és tálalásig melegen tartjuk. Mély tálban, tejföllel meglocsolva kínáljuk.