Lost vagy Retro? 4.
sponsored links
Ma egy isteni finom klasszikus marha tokány kerül sorra.
A tokánv egyébiránt erdélyi eredetû étel; nagy részük marhából készül és sokszor, fûszerpaprika helyett, paradicsompüré pirításával adunk neki pompás vöröses-barnás színt.
MÉSZÁROS TOKÁNY
Hozzávalók:
70 dkg marhahús (comb, lapocka, lábszár)
15 dkg kolozsvári szalonna
3-4 db virsli
70 dkg marhahús (comb, lapocka, lábszár)
15 dkg kolozsvári szalonna
3-4 db virsli
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dob. paradicsompüré (70g)
1-2 ek. liszt
3 ger. fokhagyma
1 dl fehérbor
1 dob. paradicsompüré (70g)
1-2 ek. liszt
kakukkfû
bors, só
A szalonnát felcsíkozzuk és a zsírját kipirítjuk, majd a pörcöket kiszedjük és tálalásig félre tesszük.
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk.
A szalonna zsírjában (szükség szerint adhatunk hozzá egy kiskanál zsírt) üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és rádobjuk a húst, pár perc múltán megsózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel és kettõ gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az elfõlõ víz folyamatos pótlásával puhára fõzzük. (A marhahús fõzési ideje sok mindentõl függhet; akár kettõ vagy több órát is igénybe vehet; de szerintem a sokáig, lassan fõlõ ?marha-étel? finomabb.)
A szalonnát felcsíkozzuk és a zsírját kipirítjuk, majd a pörcöket kiszedjük és tálalásig félre tesszük.
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk.
A szalonna zsírjában (szükség szerint adhatunk hozzá egy kiskanál zsírt) üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és rádobjuk a húst, pár perc múltán megsózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel és kettõ gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az elfõlõ víz folyamatos pótlásával puhára fõzzük. (A marhahús fõzési ideje sok mindentõl függhet; akár kettõ vagy több órát is igénybe vehet; de szerintem a sokáig, lassan fõlõ ?marha-étel? finomabb.)
Ha a hús már megpuhult, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és egy-két percig ezzel is pirítjuk (vigyázva, hogy meg ne égjen). Ezek után leszórjuk lisztel, elkavarjuk, felöntjük a borral és ismét annyi vízzel, hogy ellepje, aztán beledobjuk a felkarikázott virslit és hozzáadjuk a maradék egy gerezd zúzott fokhagymát, kiforraljuk, készre fõzzük, rászórjuk a szalonna-pörcöket.
Hagyományosan mint ahogy azt fent írtam, hagymás-törtburgonyával tálaljuk, de én most tarhonyával kívántam meg.