London calling - fish and chips
sponsored links
A fish & chips az ipari fejlõdésnek köszönhetõen vált nemzeti étellé Angliában. A hatékony halászat, az alapanyagok olcsósága és a szállítási hálózat kiépülése a nagyvárosok minden rétege számára elérhetõvé tette ezt a klasszikus street food fogást. Egyszerû ételrõl van szó, tehát könnyû nagyon finomra elkészíteni, és persze könnyû elrontani is.
A jó fish and chipsben három klassz dolog konvergál az igazi street food élmény irányába:
1. Nagyon friss tõkehal. Üde, tengerillatú, gyakorlatilag szálkamentes filé, ami hófehérré és omlóssá válik 4-5 perc sütés után. Aki nem szereti a halat (én pl. amúgy nem vagyok nagyon oda érte), az is megtalálja benne az örömét.
2. Tökéletesen elkészített sült burgonya. Sokan azt hiszik, hogy a sült krumplit csak be kell dobni az olajba és megsütni. Ez igaz is, csak éppen kétszer kell egymás után. Vagy háromszor. Na de errõl mindjárt beszélünk még.
3. Tökéletes bunda. Könnyû, roppanós, aranybarna és nem szív magába olajat. De hogy lesz ilyen? Ez is kiderül most.
Lássuk, hogy is néz ki a recept, felturbózva a fish&chips tradícionális kiegészítõjével, a zöldborsópürével.
Hozzávalók négy személy részére:
A halhoz:
- 60 dkg friss tõkehal filé ...