Lokum a szabadkai piacról

2018-01-04

sponsored links


A két ünnep között Szabadkán jártunk a piacon. A lóverseny pálya oldalán található üzletsoron egy török édességboltot fedeztünk fel. Csak egy rövid bejegyzés erejéig szeretném bemutatni nektek ezt a finomságokat. Az üzlet tulaja egy közvetlen jópofa férfi. A kínálat igen bõséges. Rózsaszirmos és sáfrányos lokummal is találkozhattok a kínálatban, hogy egy-két különlegességet emeljek ki. 


A tulajdonos szinte mindegyik édességet végigkóstoltatta velünk. 1 db 1 kg-os doboz 3000 Ft-ba kerül, de természetesen lehet csak egy ízbõl is választani és jóval kevesebbet is. Õszintén szólva ezekbõl nem is lehet befalni az egészet, mert finom édesek, de pár darab már bõven elegendõ. Mindezek mellett a baklava különféle ízesítésekben van a kínálatban dióval, mandulával, csokisan vagy hagyományosan. Érdemes körülnézni azoknak, akik csak most kezdenek ismerkedni ezekkel az édességekkel. 


Tudtátok?
Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hac? Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítõnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítõt alkalmazó receptet a 19. században a Hac? Bekir cukrászat fejlesztette ki. A török elnevezés valószínûleg az arab eredetû lokma ?falat? szóból származik. Más vélemények szerint az oszmán rahat hulkum (?a torok elégedettsége?) kifejezésbõl származik.


Egy kis érdekesség volt ez mára. Ha a szabadkai piac felé visz az utatok, akkor mindenképpen látogassátok meg ezt az üzletet. 

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következõ oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!

 Nyomtasd ki a bejegyzést!



Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2018/01/loku...

sponsored links

Keres?s