Lokanta Maya, Isztambul
sponsored links
Úgy tûnik , az isztambuli éttermekbe is betört az újhullám.A hagyományos vendéglõkön , családi kifõzdéken, kebab-házakon és egyszerû büfékentúl néhány év alatt az õrült fejlõdésben lévõ, prosperáló városban a gasztronómiaipaletta is virágzásnak indult. Felnõtt egy új séfgeneráció, amelynek képviselõivilághírû szakácsiskolákban sajátították el a konyhamûvészet tudományát, és akikneves külföldi éttermekben szereztek tapasztalatot, hogy aztán saját városukbantegyék le az alapjait egy modern, kreatív ?de szigorúan a regionális török (sõtottomán) konyha gyökereihez visszanyúló- kulináris irányzatnak.
Egyik jeles képviselõjeDidem Senol a 33 éves hölgy 2010-ben számos rangot zsebelt be, többek közöttaz év séfje címet. A dzsentrifikálódó karaköy-i kikötõ egyik csendes utcájábantalálható a Lokanta Maya névre keresztelt vendéglõje, amely modern, mégismeghitt beltérrel, érdekes design-elemekkel (tonnányi dió a falban) és kitûnõ,modernizált, elegáns és vagány fogásokkal nyûgözi le közönségét. Az étlapnaponta változik, mindig az évszaknak és a hangulatnak megfelelõ.
Látogatásunkkoraz elõételekben tobzódunk: ropogósra sütött szardella (azaz hamsi, aminek szezonja van) citromosaiolival, cukkinitócsni (mücver) kapros joghurttal, pikáns gránátalmasaláta,fantasztikus, krémes lóbab-püré marinált füstölt makrélával, házi tarama (majonéz-szerûhalikrakrém), grillezett kecskesajt datolyaszilvával (utóbbit el is készítettem, isteni, gyors). A ...