Lisztmentes csokoládétorta

2014-03-27

sponsored links

Kell egy jó  csokitorta alaprecept. Csokoholista lévén, már sok strigulát behúztam a mûfajban, azonban amikor végiglapoztam Mautner Zsófi Fõzõiskola alapfokon címû szakácskönyvét, azonnal beleszerettem a receptbe, és természetesen késedelem nélkül neki kellett állnom az elkészítéséhez. Semmi különös nincs benne, tényleg alaprecept, amit a végtelenségig lehet variálni, azonban önmagában is nagyon finom. Én azért a biztonság kedvéért feljavítottam "némi" tejszínhabbal és csokireszelékkel. 

Lisztmentes csokitorta
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 30 dkg étcsoki
- 15 dkg vaj, felkockázva
- 5 dkg cukor
- egy csipet só
Elkészítés:
Tényleg alaprecept, vagyis semmilyen nehézséget nem okoz az elkészítése. 
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. Egy tortaformát kivajazunk, és az alját kibéleljük sütõpapírral (tortaformát fejre fordít, sütõpapírt rátesz, ollóval körbevág).
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébõl a cukor felével kemény habbá verjük. 
A sárgáját a cukor másik felével és a csipet sóval fehéredésig keverjük. 
Az étcsokit a vajjal vízgõz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a cukros-tojásos masszához, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát beleöntjük a tortaformába, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha közepe még egy kicsit lágy). Kihûtjük, majd kedvünk szerint díszítjük (én fél liter tejszínhabból kemény habot vertem, és jól megszórtam csokireszelékkel, de ez teljesen opcionális).
Egy éjszakára mehet a hûtõbe, másnap reggel szeleteljük, és egy csésze kávéval elfalatozzuk. 
Nálam történet egy kis malõr a torta szeletelése körül: eltörött a tortaforma, ezért nem lehetett kivenni egészben a tortát, és nem volt könnyû egy szép szeletet vágni belõle a fotó kedvéért, a minimum követelményeknek talán sikerült eleget tenni, de ez semmit nem von le abból, hogy nagyon finom a süti, sokszor el fog még készülni, természetesen felturbózva, az biztos!
Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gasztrobarath.blogspot.com/2014/03/li...

sponsored links

Keres?s