Lisztek, panírok, sûrítés

2017-12-19

sponsored links

Újabb lisztek és állományjavítók kerültek a piacra az elmúlt években (most 2017 van, és ez a poszt 2010-ben íródott!), melyekkel még nem egészítettem ki ezt a bejegyzést. A maglisztek túlzott használata megkérdõjelezõdött, de nem kell “a gyerekkel a kádat is kidobni”. ? Örök szabály a mértékletesség. A paleos irányzatok közül a paleo ketogén és az Autoimmun paleo teljes mértékben kizárja a zsírtalanított magok õrleményeit, de aki palozik, annak is ajánlott a mértékletesség.

2017-ben a következõ újabb termékek jutnak nagy hirtelen eszembe:

Miközben írom a recepteket, eszembe jutott, hogy van egy-két dolog, ami nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmû:

Pl.:

LISZTEK (pelletek); magok õrleményei

  • A paleolit konyhában a különféle magok (mandula, dió, kesudió, tökmag stb.), illetve pl. a kókusz leginkább kávédarálóval készült õrleménye más mint a pelletek, melyek a paleo liszteknek számítanak (a zab õrleménye szigorúan kompromisszum!)
  • Az õrölt magokat is remekül felhasználhatod sütéskor
  • A pellet úgy keletkezik, hogy kipréselik az adott terménybõl az olajat – szezám, amarant, mandula, szõlõmag stb., és a fennmaradó szárazanyag lesz a pellet, amit mi a nekünk jó zsírokkal egészítünk ki.
  • A kedvenc pelleteim:
    • gesztenye pellet – mindenbe jó, a legjobban kezelhetõ alapanyag, csak egy kicsit édeskés az íze
    • mandula pellet – semleges ízû (Vigyázz, mert szoktak árulni lisztként nem olajtalanított magot!)
    • szezám pellet – sós tészta esetén õrölt köménnyel lehet elfedni a kicsit kesernyés ízét
    • kókusz pellet – jó alapanyag, de nagyon megduzzad, amikor folyadékot adunk hozzá, tehát erre külön figyelni kell
    • szõlõmag pellet – csak kis mennyiséget kiegészítésként használjunk, kiváló antioxidáns hatása van
    • mogyoró pellet – karakteres mogyoró íze van
    • amarant pellet – kicsit kesernyés, de jól használható, õrölt köménymaggal fedjük el az ízét
    • mák pellet – karakteres mákos sütik készítésére kiváló
    • napraforgóbél pellet – víz hozzáadásával megzöldül (oxidálódik) – rántásnak kiváló, gesztenyeliszttel keverve nem színezõdik el
    • tökmag pellet – a zöld színe sütés után is látszani fog, ezzel számolni kell, egyébként viszont kiválóan használható, különösen sós készítményekhez ajánlom

PANÍR

  • Panírozni lehet zöldségeket, gombákat, husikákat. Lehet panírozni pl. zabkorpával, mely finom és ropogós bundát eredményez, DE ha 100% paleo panírt akarsz, akkor használj szezámpelletet, vagy szezámpelyhet, vagy lenmagpelyhet, õrölt lenmagot
  • A panírba lehet tenni egy kevés parmezán vagy más kemény sajtot – nagyon finom
  • Földimandula tej ? az áztatás elhagyható, enélkül is mûködik a panír, csak áztatva finomabb!
  • Földimandula panír (AIP-nak megfelelõ gluténmentes!)

Földimandulás rántott hús – AIP

Panírozás:

  • Egész tojás elkeverése pici sóval
  • Szezámliszt, vagy szezámpehely, vagy zabkorpa (NEM 100%)
  • A mûvelet menete:
  • tojásba mártás + borítás
  • tojásba mártás + borítás + a mûvelet megismétlése (Kettõs bundázás!)

SÛRÍTÉS

  • Hagyományosan is lehet rántást készíteni – zsiradékban megpirítjuk a napraforgóbél lisztet, majd hideg vízzel felöntjük
  • A sûrítés lehetséges – pl. napraforgóbél liszttel (pellet) – simán csak staubolunk = megszórjuk a lét, és megvárjuk, míg összeforr
  • A sûrítéshez lehet használni kesudiótejet és lehet kókusztejet (100%) – belekeverünk tojássárgáját, és lassan elkeverjük pl. a fõzelék alappal
  • Egyénileg kell az arányokról döntenünk – pl. 5 dl kókusztejbe én biztos, hogy 2 tojássárgáját keverek

Az alábbi megjegyzést küldte Willson 2010.08.03-ánrántotthúsdióban800

“Mi Karácsonykor, prézli helyett mindig darált dióval paníroztunk. Nagyon finom!!!
(Egyébként, amikor anno feltalálták a rántott húst, még nem ették meg az emberek a panírt, lefejtették, mint egy csomagolást és kidobták….)

még egy: sûríteni magában tojássárgájával is lehet. Habarj hozzá egy kevés fõzelék-levet… (ez kóser zsidó fogás, amikor tej nélkül kell sûríteni a húsos ételeket..)”

TOVÁBBIAK:

Gondolatok a paleo lisztekrõl


Folytats a blogon ... https://paleovital.hu/?p=108

sponsored links

Keres?s