Lisztek, panírok, sûrítés
sponsored links
Újabb lisztek és állományjavítók kerültek a piacra az elmúlt években (most 2017 van, és ez a poszt 2010-ben íródott!), melyekkel még nem egészítettem ki ezt a bejegyzést. A maglisztek túlzott használata megkérdõjelezõdött, de nem kell “a gyerekkel a kádat is kidobni”. Örök szabály a mértékletesség. A paleos irányzatok közül a paleo ketogén és az Autoimmun paleo teljes mértékben kizárja a zsírtalanított magok õrleményeit, de aki palozik, annak is ajánlott a mértékletesség.
2017-ben a következõ újabb termékek jutnak nagy hirtelen eszembe:
- NoCarb rost-mix – paleosoknak, ketogénezõknek, AIP-osoknak is beépíthetõ az étrendjébe, ugyancsak mértékkel
- Bambuszrost – állományjavító
- Nyílgyökérliszt (Arrowroot) – állományjavító, keményítõ
- Tápióka – állományjavító, keményítõ
- Gari – keményítõtartalmú tápióka készítmény
- Földimandula – Tigrismogyoró – liszt, panír, tejkészítéshez maga a mandula
- Zöld banán liszt
Miközben írom a recepteket, eszembe jutott, hogy van egy-két dolog, ami nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmû:
Pl.:
LISZTEK (pelletek); magok õrleményei
- A paleolit konyhában a különféle magok (mandula, dió, kesudió, tökmag stb.), illetve pl. a kókusz leginkább kávédarálóval készült õrleménye más mint a pelletek, melyek a paleo liszteknek számítanak (a zab õrleménye szigorúan kompromisszum!)
- Az õrölt magokat is remekül felhasználhatod sütéskor
- A pellet úgy keletkezik, hogy kipréselik az adott terménybõl az olajat – szezám, amarant, mandula, szõlõmag stb., és a fennmaradó szárazanyag lesz a pellet, amit mi a nekünk jó zsírokkal egészítünk ki.
- A kedvenc pelleteim:
- gesztenye pellet – mindenbe jó, a legjobban kezelhetõ alapanyag, csak egy kicsit édeskés az íze
- mandula pellet – semleges ízû (Vigyázz, mert szoktak árulni lisztként nem olajtalanított magot!)
- szezám pellet – sós tészta esetén õrölt köménnyel lehet elfedni a kicsit kesernyés ízét
- kókusz pellet – jó alapanyag, de nagyon megduzzad, amikor folyadékot adunk hozzá, tehát erre külön figyelni kell
- szõlõmag pellet – csak kis mennyiséget kiegészítésként használjunk, kiváló antioxidáns hatása van
- mogyoró pellet – karakteres mogyoró íze van
- amarant pellet – kicsit kesernyés, de jól használható, õrölt köménymaggal fedjük el az ízét
- mák pellet – karakteres mákos sütik készítésére kiváló
- napraforgóbél pellet – víz hozzáadásával megzöldül (oxidálódik) – rántásnak kiváló, gesztenyeliszttel keverve nem színezõdik el
- tökmag pellet – a zöld színe sütés után is látszani fog, ezzel számolni kell, egyébként viszont kiválóan használható, különösen sós készítményekhez ajánlom
PANÍR
- Panírozni lehet zöldségeket, gombákat, husikákat. Lehet panírozni pl. zabkorpával, mely finom és ropogós bundát eredményez, DE ha 100% paleo panírt akarsz, akkor használj szezámpelletet, vagy szezámpelyhet, vagy lenmagpelyhet, õrölt lenmagot
- A panírba lehet tenni egy kevés parmezán vagy más kemény sajtot – nagyon finom
- Földimandula tej ? az áztatás elhagyható, enélkül is mûködik a panír, csak áztatva finomabb!
- Földimandula panír (AIP-nak megfelelõ gluténmentes!)
Földimandulás rántott hús – AIP
Panírozás:
- Egész tojás elkeverése pici sóval
- Szezámliszt, vagy szezámpehely, vagy zabkorpa (NEM 100%)
- A mûvelet menete:
- tojásba mártás + borítás
- tojásba mártás + borítás + a mûvelet megismétlése (Kettõs bundázás!)
SÛRÍTÉS
- Hagyományosan is lehet rántást készíteni – zsiradékban megpirítjuk a napraforgóbél lisztet, majd hideg vízzel felöntjük
- A sûrítés lehetséges – pl. napraforgóbél liszttel (pellet) – simán csak staubolunk = megszórjuk a lét, és megvárjuk, míg összeforr
- A sûrítéshez lehet használni kesudiótejet és lehet kókusztejet (100%) – belekeverünk tojássárgáját, és lassan elkeverjük pl. a fõzelék alappal
- Egyénileg kell az arányokról döntenünk – pl. 5 dl kókusztejbe én biztos, hogy 2 tojássárgáját keverek
Az alábbi megjegyzést küldte Willson 2010.08.03-án
“Mi Karácsonykor, prézli helyett mindig darált dióval paníroztunk. Nagyon finom!!!
(Egyébként, amikor anno feltalálták a rántott húst, még nem ették meg az emberek a panírt, lefejtették, mint egy csomagolást és kidobták….)
még egy: sûríteni magában tojássárgájával is lehet. Habarj hozzá egy kevés fõzelék-levet… (ez kóser zsidó fogás, amikor tej nélkül kell sûríteni a húsos ételeket..)”
TOVÁBBIAK: