Linzer koszorú

2014-02-08

sponsored links

Mindkét nagymamám nagyon jó háziasszony volt, én pedig úgy kategorizáltam õket, hogy az apukám felöli nagymamám jól süt, anyukám felöli nagymamám, aki Székelyföldrõl származik, jól fõz. Talán mert Ica nagymamám finom krémes tésztákat és tortákat sütött. Otti nagymamám inkább egyszerû apró süteményeket, pogácsákat.
Az Ica mama kézzel irott süteményes receptes füzetét én örököltem, egyik helyen 1976-os bejegyzést is találtam, persze vannak ennél régebbiek is. Érdekes módon több kézirás található benne, nagynéném, testvérem, barátnõk. Öregségére nagyon reszketett a keze, de úgy is felirt magának egy finom süti receptet. Bizom ezekben a receptekben, és legtöbb sütit innen készitem.

Nagyon szeretem a linzer koszorút. Karácsonyra készitem általában.
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 3o dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 25 dkg porcukor, 2 db vanilia por, egy kiskanálnyi szódapor, annyi tejföl, amennyit felvesz. Megsúgom, hogy én disznózsirral sütöm, ilyen esetben 2o dkg kell a vaj helyett.
Összegyúrjuk a tésztát, majd több gombócba osszuk. Egy lisztezett lapiton kinyújtjuk, és különbözõ formákat vágunk belõle (csillag, karika stb). Mindig számolom hány darabot vágok, mivel össze kell ragasztani, és a párnak egyik felét gyûszûvel kivágom. Mikor megsültek barack lekvárral megkenem és párossával összeragasztom õket. A végén megszórom porcukorral.
Napról napra puhább, poronyobb. Érdemes megsütni!!!!



Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s