Linzer
sponsored links
Ez a tipikus 3:2:1 linzer recept - gazdagítva 1 tojássárgájával, mert így nekem jobban összeáll a tészta és kezelhetõbb. A sok vajtól nagyon finom íze, illata van. Aznap fogyasztva omlós a tésztája, lezárt dobozban másnapra pedig kellemesen átpuhul.
Nem kezdem el sorolni, hány fajta linzer van már a blogomon - ebbõl is látszik, mennyire linzer függõ vagyok. :)
Nem kezdem el sorolni, hány fajta linzer van már a blogomon - ebbõl is látszik, mennyire linzer függõ vagyok. :)
Hozzávalók:
kiszúróforma méretétõl függõen kb. 60 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 nagyobb tojás sárgája
+ házi sárgabarack lekvár vagy süthetõ lekvár
és a díszítéshez pici porcukor
A linzer kiszúró forma és a pöttyös kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a csipet sót, beleszitáljuk a porcukrot - összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 30-40 percre a hûtõbe tesszük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és kiszúrjuk a formákkal (mintás/lyukas és tele formával - megegyezõ darabszámban). A kimaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.
- Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk a linzereket és elõmelegített 180 fokon, alsó-felsõ sütõsen 6-8 percig sütjük. Világosak maradjanak!
- A kihûlt linzereket lekvárral összeragasztjuk (egy lyukas + egy tele). Porcukorral meghintjük a tetejét.
- Aznap fogyasztva omlós, másnapra zárt dobozban tárolva megpuhul. (Jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.)
Szeretek ezzel a tésztával "dolgozni", mert nagyon könnyen kezelhetõ.
Jó étvágyat!