Linzer eperkrémmel
sponsored links
A klasszikus 3:2:1 arányú linzer eperkrémmel töltve, akár Valentin-napra is.
Hozzávalók
A tésztához
300 g liszt
200 g hideg vaj
100 g cukor
1 tojás
csipet só
Az eperkrémhez a citromkrém alapján
150 g (mirelit) eper
1 teáskanál citromlé
3 tojássárgája
120 g cukor
2 csapott teáskanál étkezési keményítõ
50 g vaj
A krémhez az epret kiolvasztjuk (ha fagyasztottat használunk), botmixerrel pépesítjük és szitán áttörjük, hogy a magok kikerüljenek belõle.
Az így kapott epervelõt a többi hozzávalóval lábosba mérjük, hidegen csomómentesre keverjük, majd lassú tûzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg be nem sûrûsödik.
A tûzrõl levéve beledolgozzuk a vajat, és jól behûtjük (3-4 óra).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hûtõben fél órát pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszõleges formájú kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden második linzer közepébe még egy kis méretû, szív alakú lyukat is szúrunk.
A leesõ darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket, majd 180 fokos sütõben 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha a linzer és az eperkrém is teljesen kihûlt, megtöltjük a süteményt.
Másnapig jól záródó dobozban tartjuk, hogy teljesen átpuhuljon a tészta.
Porcukorral meghintve kínáljuk, de ez el is maradhat.