Limoncellós savarin eperrel
sponsored links
Nagyon régen készülök már savarin-t sütni, de mindig halasztgattam. Aztán most, hogy nagyon sok eper volt itthon és a hûtõtakarítás során találtam egy kevés limoncellót, azonnal tudtam, hogy most jött el az idõ, hiszen régen kinéztem már magamnak a receptet Mohánál. A kelesztgetések miatt idõben sokáig tart az elkészítése, de valójában nincs sok munka vele, és nagyon finom a végeredmény, érdemes kipróbálni!
Limoncellós savarin eperrel
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 tojás
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 dl tej
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
Sziruphoz:
- 2,5 dl víz
- 1,25 dl limoncello
- 1,25 dl citromlé
- 10 dkg cukor
Tálaláshoz:
- tetszõleges mennyiségû eper vagy más gyümölcs
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, hagyjuk felfutni.
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot, a vajat, végül az élesztõs tejet és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztjük.
Egy koszorúformát vajazunk és lisztezünk, beletesszük a tésztát , majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb 1 óra alatt duplára kelesztjük. Ezután 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lefedjük alufóliával).
Elkészítjük a szirupot: egy kisebb lábosba tesszük a vizet és a cukrot, kis lángon néhány percig forraljuk, majd hozzáöntjük a limoncellót és a citromlevet, levesszük a tûzrõl.
A még meleg tésztát több helyen megszurkáljuk, kanállal lassan, apránként locsolgatjuk a sziruppal. A tésztától függ, mennyit vesz fel, figyelni kell, hogy ne ázzon át a piskóta! (nekem elég volt a szirup fele).
Ha kihûlt a sütemény, egy tálra borítjuk, a közepébe gyümölcsöt halmozunk, szeleteljük és gátlások nélkül bekebelezzük. Vigyázat, függõséget okoz!
Jó étvágyat!