Limoncello

2012-01-26

sponsored links

Limoncello

Ez ugyan nem egy kimondottan toszkán recept, sõt, az egész világ az Amalfi tengerparthoz és környékéhez köti, de a limoncello (a nocino-val együtt) mindig minden háznál volt kéznél, ahol citrom, dió és szõlõ (törkölypálinkából készült eleinte) volt, márpedig ez errefelé elég gyakori. Ezt a citromlikõrt az olaszok étkezés után isszák, mert elsõsorban nem a bódító hatása, hanem inkább az emésztést segítõ tulajdonsága miatt szeretik. A citromot itt amúgy is nagy becsben tartják ha gyógyításról van szó. Emlékszem, amikor kiköltöztem és elkaptam valami hülye téli vírust, az anyósom egész éjszaka forró limonádét itatott velem, és reggelre semmi bajom nem volt. Azóta is mindig van itthon citrom...

Az én receptem a férjem nagybáttyától van, aki isteni dolgokat tudott készíteni, és nagyon különleges dolognak számított, ha valakinek elárulta egy-egy receptjét, pedig igazából csak a családi recepteket õrízte meg és adta tovább.
A limoncello elkészítéséhez nem kell ügyesnek lenni. Elég kiváló alapanyagokat beszerezni , és türelmesen kivárni az áztatást és az ízek összeérését.
Mit értek kiváló alapanyagoknak? Ezesetben viasszal és egyéb kezelõ- és tartósítóanyaggal nem kezelt citromokat és alkoholt. 
Itt Olaszországban könnyebb helyzetben vagyok, mert egyrészt bárhol és bármikor beszerezhetõ elsõ osztályú kezeletlen citrom, másrészt a 95 fokos alkoholt itt 1 literes kiszerelésben lehet kapni bármelyik közértben. Az én receptem ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/ToscanaGusto/...

sponsored links

Keres?s