Lilakáposztás-boros csirkecomb.
sponsored links
A sütõben készült, tepsis húsok a kedvenceink közé tartoznak, és nemcsak azért mert pl. a zöldségekkel, gombával..... együtt sütve sokkal szaftosabb, és ízletesebb a végeredmény, de az összeállítás után szinte már nincs is vele több dolgunk. A csirkecomb mellé most lilakáposzta, sárgarépa, hagyma, császárszalonna került a tepsibe, majd némi vörösborral és alaplével nyakonöntve tettem be a sütõbe. Mire a hús és a zöldségek puhára párolódtak a szaft is kellõen besûrûsödött, és már csak kicsit rákellet pirítani. Ameddig a hús a sütõben csücsült, elkészült a köretként tálalt rizs is, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, vagy éppen egy szelet friss kenyér, mellyel kedvünkre tunkolhatjuk a szaftot.
Hozzávalók:
4 db tanyasi csirkecomb
1 kisebb fej lilakáposzta
2 nagyobb lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 db sárgarépa
20 dkg császárszalonna
2 ek liszt
2,5 dl csirkealaplé
2,5 dl vörösbor
2 db babérlevél
1 mk kakukkfû
só (ízlés szerint)
õrölt színes bors (ízlés szerint)
2-3 ek olívaolaj
A káposzta külsõ leveleit fejtsük le, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre. (a torzsájából hagyjunk rajta, hogy a leveleket összefogja)
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sárgarépát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel.
A császárszalonnát kockázzuk fel, a csirkecombokat vágjuk ketté.
Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a császárszalonnát, és süssük pár perc alatt világos színûre, majd szedjük ki a zsiradékból, és szórjuk bele egy nagyobb tepsibe.
A visszamaradt zsiradékba helyezzük bele a csirkecombokat, majd pár perc alatt mindkét oldalát süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd helyezzük a tepsibe, és tegyük köré a káposztaszeleteket.
Ezután tegyük a zsiradékba a felszeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, hogy egy kicsit összeessen, majd szedjük ki, és szintén tegyük a tepsibe.
Ezután adjuk a zsiradékhoz a felkarikázott sárgarépát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfûvel, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel az alaplével és a borral.
Ezután a öntsük a tepsibe, tegyük bele a babérlevelet, majd fóliával fedjük le a tepsit mielõtt a sütõbe helyeznénk.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten pároljuk kb. 60 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 60 percig pároltam)
Amikor a hús és a zöldségek puhára párolódtak, vegyük le a fóliát, helyezzük vissza a sütõbe, és süssük mér pár percig.
Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.
Tálaláskor tegyünk a tányérba pár kanál rizst (v. az ízlés szerint készített köretet) helyezzük rá a húst, kanalazzuk rá a szaftos zöldségeket, helyezzük mellé a káposztacikket, majd úgy kínáljuk.