Lilahagymás pogácsa tarjakrémmel
sponsored links
Következzen egy kis sós kitekintés, de olyan, ami után mind a 20 ujjatokat megnyaljátok! Már ha elkészítitek persze. ;)
Jómagam szeretem a pogácsát, de csak frissen a sütõbõl. Tudom, hogy van millió fajta, de az általános tapasztalat az, hogy akár már fél óra múlva, de másnapra tuti kiszárad és akkor már nem vagyok túl lelkes a fogyasztásukat illetõen.
Ám ez a recept zseniális, a lilahagyma, vagy akár medvehagyma, mert ezt is lehet variálni, biztosítja, hogy másnap is kellemes falat legyen. Mellesleg nem is szárad úgy ki, ami az alábbi hozzávalók alapján nem is csoda.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg vaj
50 dkg túró
1,5 e.k. só (persze csak óvatosan, mert nem minden só egyformán sós)
1 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
Ez elég sok apró pogi, szóval lehet egybõl felezni az adagot.
Egy fémtálban elkeverjük a lisztet és a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a túrót és a felaprított lilahagymát. Alaposan összedolgozzuk, majd a tálból kivéve lisztezett felületen még tovább gyúrjuk, hogy jól összeálljon. Utána ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk és hajtogatjuk. Én dupla hajtással szoktam csinálni, azaz jobbról és balról 1/3-ot ráhajtok a középsõ sávra, majd még félbe hajtom egyszer. Folpackba csomagolva legalább két órán át pihentetjük a hûtõben.
Ismét ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és egész tojással lekenjük. Én kis átmérõjû karikával szoktam szaggatni, mert ahogy feljön szép magasra (még széltében kicsit összemegy) pont egyfalatnyi kis pogácsák lesznek. 200°C-ra elõmelegített sütõben megsütjük (kb. 15 perc alatt).
Párszor elõfordult már, hogy nem emelkedett meg, vagy mert nem gyúrtam alaposan meg, vagy mert a liszt nem volt alkalmas. De semmi vész, a megoldás, hogy nem pogácsának nevezitek, hanem elegánsan csak "Lilahagymás túrós tallérkának"... így is pikk-pakk ki fog ürülni a tál. ;)
Tarjakrém:
Nagyon egyszerû és nagyon finom kenhetõ szendvicskrém. A fenti pogácsákkal igazán ízletes
vendégváró falatkákat alkot. Ám ettük már meleg szendvicsen is és úgy is remek volt.
Kell hozzá füstölt fõtt tarja és vajkrém. A tarja kb. 40 dkg, a vajkrémbõl kell 2 doboz, bár ízlés szerint nem muszáj mindet hozzákeverni. Ajánlom a Nádudvari zöldfûszeres vajkrémet, ami nagyon finom.
A tarját alaposan ledaráljuk, gyakorlatilag pépesítjük, majd összekeverjük a vajkrémmel.
Semmilyen fûszer nem kell bele, mert a hús önmagában is sós, a vajkrém pedig zöldfûszeres. Tehát ennyi, azt hiszem hogy ennél egyszerûbb recept sosem lesz a blogon. ;) /Köszönet érte Áginak, aki évekkel ezelõtt mutatta be nekünk ezt a kiváló receptet./