Lilahagymás pogácsa tarjakrémmel

2014-06-27

sponsored links

 
Következzen egy kis sós kitekintés, de olyan, ami után mind a 20 ujjatokat megnyaljátok! Már ha elkészítitek persze. ;)
 
Jómagam szeretem a pogácsát, de csak frissen a sütõbõl. Tudom, hogy van millió fajta, de az általános tapasztalat az, hogy akár már fél óra múlva, de másnapra tuti kiszárad és akkor már nem vagyok túl lelkes a fogyasztásukat illetõen.


Ám ez a recept zseniális, a lilahagyma, vagy akár medvehagyma, mert ezt is lehet variálni, biztosítja, hogy másnap is kellemes falat legyen. Mellesleg nem is szárad úgy ki, ami az alábbi hozzávalók alapján nem is csoda.
 
 
 
 
Lilahagymás pogácsa:

 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg vaj
50 dkg túró
1,5 e.k. só (persze csak óvatosan, mert nem minden só egyformán sós)
1 nagyobb fej lilahagyma apróra vágva
 
Ez elég sok apró pogi, szóval lehet egybõl felezni az adagot.
 
Egy fémtálban elkeverjük a lisztet és a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a túrót és a felaprított lilahagymát. Alaposan összedolgozzuk, majd a tálból kivéve lisztezett felületen még tovább gyúrjuk, hogy jól összeálljon. Utána ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk és hajtogatjuk. Én dupla hajtással szoktam csinálni, azaz jobbról és balról 1/3-ot ráhajtok a középsõ sávra, majd még félbe hajtom egyszer. Folpackba csomagolva legalább két órán át pihentetjük a hûtõben.
 
 
Ismét ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és egész tojással lekenjük. Én kis átmérõjû karikával szoktam szaggatni, mert ahogy feljön szép magasra (még széltében kicsit összemegy) pont egyfalatnyi kis pogácsák lesznek. 200°C-ra elõmelegített sütõben megsütjük (kb. 15 perc alatt).

 
Párszor elõfordult már, hogy nem emelkedett meg, vagy mert nem gyúrtam alaposan meg, vagy mert a liszt nem volt alkalmas. De semmi vész, a megoldás, hogy nem pogácsának nevezitek, hanem elegánsan csak "Lilahagymás túrós tallérkának"... így is pikk-pakk ki fog ürülni a tál. ;)
 
Tarjakrém:
Nagyon egyszerû és nagyon finom kenhetõ szendvicskrém. A fenti pogácsákkal igazán ízletes
vendégváró falatkákat alkot. Ám ettük már meleg szendvicsen is és úgy is remek volt.
 
Kell hozzá füstölt fõtt tarja és vajkrém. A tarja kb. 40 dkg, a vajkrémbõl kell 2 doboz, bár ízlés szerint nem muszáj mindet hozzákeverni. Ajánlom a Nádudvari zöldfûszeres vajkrémet, ami nagyon finom.
 
 
A tarját alaposan ledaráljuk, gyakorlatilag pépesítjük, majd összekeverjük a vajkrémmel.
 
 
Semmilyen fûszer nem kell bele, mert a hús önmagában is sós, a vajkrém pedig zöldfûszeres. Tehát ennyi, azt hiszem hogy ennél egyszerûbb recept sosem lesz a blogon. ;) /Köszönet érte Áginak, aki évekkel ezelõtt mutatta be nekünk ezt a kiváló receptet./
 
 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/06/lilaha...

sponsored links

Keres?s