Lilahagymaágyon sült csirke
sponsored links
Rengeteg lilahagymánk maradt a legutóbbi zsíroskenyér-parti után, folyamatosan kerestem hozzá a felhasználási lehetõségeket. Csináltam belõle hagymás-ecetes krumplisalátát, töki pompost, de még a lebbencslevesbe is azt aprítottam. És még mindig volt legalább 4 nagy fej, amit sürgõsen el kellett használnom, mielõtt tönkrement volna.
Így lett belõle fõétel, méghozzá egy igen ízletes csirkehúsos ebéd.
Magamnak csirkemellet vettem elõ a fagyasztóból, Iminek pedig csirkecomb filét. Összesen kb. 70 dkg volt az egész, ez két napi ebédünket jelentette, vagyis egy négytagú családnak pont elég.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé és/vagy csirkecombfilé
- 3 nagy fej lilahagyma
- 2 + 1 evõkanál paradicsompüré
- 2 + 1 evõkanál mustár
- 1-2 dl fehérbor
- 1 evõkanál méz
- õrölt bors
- só vagy sültcsirke fûszerkeverék
- olaj
Elõször elkészítjük a pácot: a 2 evõkanál paradicsompürét összekeverjük a 2 evõkanál mustárral, sóval vagy sültcsirke fûszerkeverékkel, õrölt borssal és ezzel megkenjük a húsok mindkét oldalát. Kb. fél órát állni hagyjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és egy kiolajozott sütõtál aljára szétterítjük. Enyhén megsózzuk. Erre ráfektetjük, egymás mellé rendezzük a bepácolt húsokat. Aláöntjük a bort.
Alufóliával lefedve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk és kb. fél óráig sütjük, majd megfordítjuk a húsokat és újabb 20 percig sütjük.
A mézet kikeverjük az 1 evõkanál mustárral és paradicsompürével. Az 50 perc leteltével ezzel a keverékkel megkenjük a húsok tetejét és most már alufólia nélkül visszatoljuk a sütõbe. Kb. negyed óra alatt szép pirosra sütjük, addigra a hagymás szaft is szépen besûrûsödik.
Aki nem szereti a mézet, ne ijedjen meg a recepttõl, nem igazán érzõdik a húson, inkább ahhoz kell, hogy szépen megpiruljon. A hagyma pedig végképp nem marad hagymaízû, a mustár és a bor kissé savanykássá teszi. Kolléganõm - aki megkóstolta a mai ebédem - azt mondta, hogy majdnem olyan íze van, mint a párolt lilakáposztának.
Így lett belõle fõétel, méghozzá egy igen ízletes csirkehúsos ebéd.
Magamnak csirkemellet vettem elõ a fagyasztóból, Iminek pedig csirkecomb filét. Összesen kb. 70 dkg volt az egész, ez két napi ebédünket jelentette, vagyis egy négytagú családnak pont elég.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé és/vagy csirkecombfilé
- 3 nagy fej lilahagyma
- 2 + 1 evõkanál paradicsompüré
- 2 + 1 evõkanál mustár
- 1-2 dl fehérbor
- 1 evõkanál méz
- õrölt bors
- só vagy sültcsirke fûszerkeverék
- olaj
Elõször elkészítjük a pácot: a 2 evõkanál paradicsompürét összekeverjük a 2 evõkanál mustárral, sóval vagy sültcsirke fûszerkeverékkel, õrölt borssal és ezzel megkenjük a húsok mindkét oldalát. Kb. fél órát állni hagyjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és egy kiolajozott sütõtál aljára szétterítjük. Enyhén megsózzuk. Erre ráfektetjük, egymás mellé rendezzük a bepácolt húsokat. Aláöntjük a bort.
Alufóliával lefedve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk és kb. fél óráig sütjük, majd megfordítjuk a húsokat és újabb 20 percig sütjük.
A mézet kikeverjük az 1 evõkanál mustárral és paradicsompürével. Az 50 perc leteltével ezzel a keverékkel megkenjük a húsok tetejét és most már alufólia nélkül visszatoljuk a sütõbe. Kb. negyed óra alatt szép pirosra sütjük, addigra a hagymás szaft is szépen besûrûsödik.
Aki nem szereti a mézet, ne ijedjen meg a recepttõl, nem igazán érzõdik a húson, inkább ahhoz kell, hogy szépen megpiruljon. A hagyma pedig végképp nem marad hagymaízû, a mustár és a bor kissé savanykássá teszi. Kolléganõm - aki megkóstolta a mai ebédem - azt mondta, hogy majdnem olyan íze van, mint a párolt lilakáposztának.