Lilahagym?val, fokhagym?val s?lt c?kla

2023-11-27

sponsored links

Ezer ?ve nem ettem c?kl?t, ?gyhogy elj?tt az ideje. Egy?bk?nt ?n s?tve vagy borscsnak ezerszer jobban szeretem, mint sal?t?nak. ?s ?gy s?tve remek alternat?v?ja p?ld?ul a p?rolt lilak?poszt?nak, mert ?zvil?gra ugyanaz az ?des-savany? karakter jellemzi. Aj?nlom s?lt vadh?sok, liba vagy kacsa k?retek?nt, de fetakr?mmel (l?sd lejjebb az Ottholengi-f?le s?lt padlizs?n receptn?l) is eg?szen j? p?rost alkot a c?kla ?dess?ge a feta s?ss?g?val. ?gy el??telnek is t?k?letes egy men?sorban. Vagy ha egy kit?n? friss pita vagy langal? ker?l mell?, ?n?ll? fog?sk?nt is meg?llja a hely?t a s?r? g?r?gjoghurttal kr?mesre kevert fet?val.

 


 
 
 
Hozz?val?k 4 f?re: 
70-80 dkg c?kla 
3 ev?kan?l ol?vaolaj 
1 nagy vagy 2 kisebb fej lilahagyma 
5 gerezd fokhagyma 
2 te?skan?l m?z 
2 ev?kan?l m?lnaecet (vagy v?r?sbor vagy feh?rborecet) 
s?, frissen ?r?lt bors (az eny?men cayenne bors is van)
2 te?skan?l kakukkf? 
2 te?skan?l oregano 
 
A s?t?t el?meleg?tj?k 200 fokra als?-fels? s?t?sre. A c?kl?t megh?mozzuk, a hagym?kat ?gyszint?n. Egy nagy t?lba tessz?k a darabokra v?gott c?kl?t, a vastag f?lkarik?kra v?gott lilahagym?t, felezett fokhagymagerezdeket, ?zes?tj?k a f?szerekkel, ol?vaolajjal, ecettel, m?zzel. Alaposan elkeverj?k, majd ?ttessz?k egy s?t?t?lba vagy tepsibe. Al??nt?nk 1,5 dl vizet, aluf?li?val lefedj?k, ?s egy ?r?n ?t s?tj?k. Ha maradna v?z a s?t?s v?g?n is a c?kl?n, a f?li?t lev?ve m?g addig s?tj?k, am?g elp?rolog al?la a folyad?k. ?rdemes k?stolni mikor elk?sz?lt, mert lehet p?tolni, ha valami hi?nyzik az ?sszhangzattanb?l: m?g m?z vagy ecet vagy s?. Ha p?toltuk, ?tkeverj?k ?s langyosan k?n?ljuk. Nagyon fincsi.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2023/11...

sponsored links

Keres?s