Lila burgonya velouté, csirkemell royal és csicsóka chips
sponsored links
A helyi zöldségesnél fedeztem fel, hogy beszerzett pár különleges zöldséget, ami inspirációt adott ahhoz, hogy a korábban elkészített ételeket még változatosabban készítsem el. Volt például lila krumpli. Fura lehet elõször, ha mondjuk a krumplipüré lila színben pompázva kerül az asztalra, vagy a krumplisalátánk is színes, de csak elsõre fura. Az íze remek és az internet szerint roppant egészséges zöldség, a színével pedig meg lehet barátkozni. Szóval ez az étel szép színekben pompázik és azt gondolhatnánk, hogy bonyolult elkészíteni. Pedig alig pár hozzávalóból, egyszerûen elkészíthetõ, és az eredmény leírhatatlan.
Hozzávalók (4 személyre):
1 egész bõr nélküli csirkemell filé
3 tojás
2 dl zsíros tejszín
4 közepes szem lila burgonya
2 darab csicsóka
étolaj
só, bors, rozmaring
Elkészítése:
A csicsókát hajszálvékonyra szeljük, majd enyhén sós vízben egy percig blansírozzuk, leszûrjük, lecsepegtetjük, leszárogatjuk. Tálalás elõtt pár perccel bõ forró olajban kisütjük.
A csirkemellet 1 dl tejszínnel és az egész tojásokkal leturmixoljuk (Thermomix géppel homogenizáljuk, ha van ilyen gépünk). Szép, sima, homogén állagú legyen. Sóval, borssal és rozmaringgal fûszerezzük.
A kész masszát egy kiterített Folpack lapra helyezzük, amelyet elõtte gyengéden beolajoztunk, majd felcsavarjuk, hosszú, egyenletes rudat formázva, a végeit elkötjük. A kész csomagot 120 °C-os gõzben egy órán keresztül gõzöljük (Thermomix gõzölõ feltéttel, ha ez nincs, akkor a tûzhelybe forrásban lévõ vizet teszünk egy megfelelõ edénybe, majd 120 °C-ra állítjuk a hõfokot alsó-felsõ sütésen). A csomagunk szépen átgõzölõdik, tálalás elõtt másfél ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A lila krumplit meghámozzuk majd sós vízben megfõzzük. A vizet leöntjük, de nem dobjuk ki. A krumplit rúdmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, illetve a fõzõvízbõl annyit, hogy sûrû palacsintatészta állagú mártást kapjunk, pici borssal fûszerezzük.
Tálaláskor a tányér közepére öntjük a lila burgonya mártást, a közepére kerül egy vastag szelet csirkemell royal és pár darab chips.
Az íz és a szín kedvéért petrezselymet, fokhagymát és olívaolajat leturmixolunk és ezzel meglöttyintjük a húst.
Ennyi. Egyszerû és finom.